AKTUELNO

Nove snežne padavine koje su tokom noći prvo zahvatile severne, a potom i ostale krajeve Srbije danas su dodatno otežale već zimske uslove vožnje, saopštio je jutros AMSS.

Prema poslednjim informacijma Uprave granične Policije nastavlja se pojačan saobraćaj na izlazu iz naše zemlje ka Mađarskoj, na GP “Horgoš" gde se na našem prelazu čeka od 60 do 90 minuta. Međutim, međuzona je na ovom prelazu puna, zato su zadržavanja za ulazak u Mađarsku duža u odnosu na vreme zadržavanja koje vozači provode na naše prelazu.

Pored novog snežnog pokrivača kojeg mestimično ima na kolovozu i to uglavnom na putevima II prioriteta, vozačima veliku opasnost predstavlja led koji se sada na pojedinim deonicama nalazi ispod novog snega. Treba koristiti auto-puteve ili druge glavne putne pravce koji se prvo čiste i na kojima je prohodnost dobra, a vožnja sigurnija.

Ima uslova i za pojačan vetar koji povremeno može stvarati i manje snežne nanose, ali je on često uzrok i smanjene vidljivosti, zato je potrebno voziti na većem odstojanju uz smanjenu i prilagođenu brzinu predviđenu za zimske uslove.

Najopterećeniji su auto-putevi koji vode ka Mađarskoj i Hrvatskoj, ali je saobraćaj pojačan i na putevi koji vode ka zimskim centrima, Kopaoniku, Goču, Tari, Divčibarama i Staroj planini. Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP "Putevi Srbije" na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

U cilju bržeg prolaska preporučujemo korišćenje druge prelaze, a to je Bački Breg ili Kelebija koji su otvoreni 24 sata, dok su prelazi Bački Vinogradi, Đala, Bajmok i Horgoš 2 otvoreni od 7.00 do 19.00 časova.

Pojačan saobraćaj očekuje se i na pojedinim graničnim prelazima sa Hrvatskom, Bosnom i Crnom Gorom na kojima su trenutna zadržavanja do 30 minuta.

Na autobuskim terminalima se na izlazu iz naše zemlje čeka - GP Horgoš, sa Mađarskom - 60 minuta, na Batrovcima, sa Hrvatskom - 60 minuta.

#AMSS

'