AKTUELNO

Sneg večeras najviše pada na području zapadne, jugozapadne i centralne Srbije, a u nekim delovima zemlje dostigao je i više od pola metra.

Saobraćaj se na pojedinim deonicama odvija otežano i usporeno, ali vanrednih zastoja i prekida nema. Svi prilazi zimskim turistickim centrima su prohodni.

Da bi putevi širom Srbije bili prohodni angažovana su 424 snegočistača, 186 građevinskih mašina i više od 1.750 radnika.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je veceras da su ekipe Zimske služžbe trenutno u ulicama drugog prioriteta, te da je i dalje na snazi četvrti stepen pripravnosti, kako će biti i sutra i tokom vikenda, zbog najavljenog ledenog talasa.

Foto: Tanjug

Sneg koji pada u Novom Sadu nije uticao na odvijanje saobraćaja, i nije bilo poblema u funkcionisanju gradskih službi. Čitavog dana sneg pada u Kragujevcu, izazvao je dosta problema vozacima, a kako navode lokalni mediji tokom dana se desilo i desetak sabroacajnih nezgoda.

Kao i uvek, u ovakvim vremenskim uslovima, najteža situacija je na putu Ivanjica-Novi Pazar preko Brda i Odvraćenice, rečeno je Tanjugu u Putevima Srbije.

Iz tog javnog preduzeća apeluju na vozače da budu maksimalno oprezni oko Ivanjice, Užica, Valjeva, Kolubare, Zaječara, Kragujevca, Kruševca, Kopaonika, Vranja, Novog Pazara, Požege, ali i Bačke, Novog Sada i na Kosovu.

- To su najkritičniji delovi Srbije po pitanju snega i stanja na putevima - navode nadležni.

Železnički, avio i rečni sabraćaj odvijaju se normalno.

Tokom dana, najveći problem desio se na Ibraskoj magistrali, na prilazu Beogradu kod Rusnja i Meljaka, gde je zbog dva lančana sudara fromirana kolona od 15 kilometra.

Snežni pokrivac u nekim delovima Srbije, kao sto su sela oko Nove Varoši, dostigao je i više od pola metra, a slična situacija je i na Zlataru, Zlatiboru, Kopaoniku i Jabuci, gde sneg pada od juče.

Na Divčibarama je napadalo 32 centimetra, dok ga na ski stazi Crni vrh ima i desetak centimetara više.

U planinskim selima Nove Varosi - kao sto su Akmicici, Bozetici, Jesonovo i Bela Reka situacia je najteža, ali bi zahvaljujuci teškoj mehanizaciji koja danonoćno radi, do kraja dana putevi mogli da budu raščišćeni.

Foto: Tanjug

U Prijepolju u visim delovima opštine ima do 50 centimetara snega.

U Vranju je bilo poledice i ugaženog snega na kolovozu ali je prohodno i na najkritičnijim planinskim putnim pravcima prema Krivoj Feji, Poljanici i Mijovcu.

Iz AMSS i večeras upozoravaju da na pojedinim deonicama ima do pet centimera snega, pa su vozačima potrebi i lanci.

Oni navode da je situacija najbolja na severu zemlje gde nema snega na kolovozima.

Republički Hidrometeorološki zavod izdao je danas upozorenje na snežne padavine na području Srbije i to sve do 7. januara.

#Sneg

#Srbija

'