AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisali su danas Ugovor o donaciji Grada Novog Sada Budžetskom fondu za lečenje oboljenja koja ne mogu da se leče u Srbiji.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio se Novom Sadu na kontinuiranoj podršci i na tome što je prepoznao da Budžetski fond zaista pomaže građanima i da radi transparentno.

- Fond je do sada poslao na lečenje više od 140 mališana, preko 250 uzoraka krvi poslato je u laboratorije u inostranstvu, da bi se utvrdila dijagnoza, i doveo je na desetine stranih stručnjaka da pomognu pacijentima u Srbiji - rekao je Lončar.

- Potrebno je da se znanja i iskustva u lečenju retkih bolesti centralizuju, kako bi obolelima moglo da se maksimalno pomogne i da bi se pratili rezultati. Radi se o lečenju izuzetno retkih bolesti, i ni jedan manji sistem nema mogućnost da razvija taj deo medicine, pa je i doneta strategija da se samo u nekoliko centara u svetu leče takva oboljenja - istakao je Lončar.

Vučević je rekao da je Grad obezbedio 10 miliona dinara kao podršku lečenju naših najmlađih sunarodnika u inostranstvu.

- Zahvaljujući građanima i odgovornoj politici upravljanja javnim finansijama, bili smo u mogućnosti da duplo povećamo iznos u odnosu na prethodne dve godine kada smo donirali po pet miliona dinara - rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je pozvao druge lokalne samouprave da se priključe i pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Najavljeno je da će već u prve dve nedelje januara sledeće godine nekoliko dece iz Novog Sada, putem ovog Fonda, otići u inostranstvo na lečenje.

Budžetski fond je osnovan kako bi se obezbedila dodatna finansijska sredstva za lečenje pacijenata za koje Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da obezbedi dovoljan iznos od uplate doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje.

#Novi Sad

'