AKTUELNO

Cena boravka dece u beogradskim vrtićima ostaće ista i u 2019. godini, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

- Roditelji će dobijati uplatnice na oko 5.600 dinara, kao i do sada što znači da će Grad nastaviti da subvencioniše boravak dece u državnim vrtićima sa 80 odsto od ekonomske cene, odnosno oko 22.400 dinara - rekao je Gak.

On je poručio da je interes građana na prvom mestu te da će se nastaviti rad na tome da što više dece bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, kao i da se smanje liste čekanja za upis u vrtiće.

- U ovom trenutku u državnim i privatnim vrtićima boravi oko 30.000 mališana više u odnosu na pre deset godina, odnosno oko 70 odsto dece je obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem - rekao je Gak.

On je najavio i da će Grad nastaviti sa politikom besplatnog boravka u vrtićima za najosetljivije kategorije građana, te da sada u beogradskim vrtićima besplatno boravi oko 5.800 dece.

Kako je rekao, najviše dece ovo pravo ostvaruje kao treće i svako naredno dete u porodici, potom, besplatno borave i deca čije porodice primaju socijalnu pomoć, deca bez roditeljskog staranja i deca sa smetnjama u razvoju.

- Socijalna politika Grada i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu će uvek biti pomoć onima kojima je to najpotrebnije i oni su oslobođeni plaćanja pune cene vrtića - rekao je Gak. On je istakao da za njih Grad godišnje izdvaja oko dve milijarde dinara za boravak u vrtićima.

#Slavko Gak

'