AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović prisustvovao je danas u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Mladenovcu času u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece i poručio da će policija nastaviti s pojačanim kontrolama kako bi deca u svim gradovima i opštinama u Srbiji bila bezbednija.

Stefanović je novinarima rekao da će policija nastaviti s pojačanim kontrolama školskih dvorišta, vrtića, kao i svih ulica koje se nalaze u neposrednoj blizini školskih objekata, navodeći da su takve akcije već dale rezultate u oblasti saobraćaja.

Poručio je da će se intenzivirati i borba protiv narko dilera, jer je bezbednost dece, kako ističe, prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je rekao da je danas prisustvovao jednom od predavanja koja drže policijski službenici u svim školama u Srbiji, njih 2.700, i to za učenike prvih, četvrtih i šestih razreda, a reč je o projektu koji traje već dve godine.

Stefanović je naveo da se rezultati predavanja već vide, a oni će, dodaje, biti još vidljiviji kroz nekoliko godina.

Foto: Tanjug

- Svesni smo da će najbolji rezultati tek doći, kada u praksi vidimo da je stopa kriminaliteta smanjena, ili kada se mladi još više osposobe da se zaštite od opasnosti u realnom životu, ali i na internetu - rekao je ministar.

Govoreći o značaju predavanja i direktne komunikacije policijskih službenika sa školarcima, Stefanović je rekao da je važno da mladi razumeju da je policija tu da ih štiti, da se brine o njihovoj bezbednosti, ali i da razmišljaju o problemima koji postoje u društvu.

- Učimo ih kako da izbegnu opasnosti u saobraćaju, kako da se zaštite u vanrednim situacijama od poplava, požara, kako da se zaštite od opasnosti droge i alkohola, ali isto tako smo uočili da roditelji možda nemaju dovoljno vremena i znanja da ih nauče šta je to što 'vreba' u sajber prostoru, pa imaju predavanja i o izazovima u sajber prostoru - rekao je Stefanović.

Foto: Tanjug

U tom smislu, imajući u vidu da su mladima dostupni mobilni telefoni i tableti, važna komponenta su roditelji, koji, kaže ministar, treba da budu deo tima. Stefanović je istakao i da se insistira na tome da se pošalje poruka da je bilo koji oblik nasilja nedopustiv.

- Za policiju je nasilje nedopustivo i trudimo se da ne postoji nijedan segment društva koji može da kaže da je izložen nasilju, a da se ne reaguje. Važno je da mališani shvate od prvog razreda da ne sme biti vršnjačkog nasilja, da su deca koja sa njima idu u školu njihovi drugari - rekao je ministar.

Učenici su na današnjem predavanju mogli da čuju i da nasilje nije samo fizičko i da može da ima različite oblike, ali da je svaki od njih vrlo ružan i da ostavlja duboke posledice, rekao je Stefanović i poručio da je za državu veoma važno da svako nasilje bude osuđeno i da se protiv svakog treba boriti bez obzira ko je nasilnik, jer, kako ističe, važno je zaštititi žrtvu.

Foto: Tanjug

Ministar je zahvalio OEBS-u i šefu Misije Andreu Oriciju, partnerskoj organizaciji koja je pomogla da se projekat koji podrazumeva i štampani materijal, ali i mobolni aplikaciju, realizuje.

#Nebojša Stefanović

'