AKTUELNO

Iz ministarstva apeluju na građane da povedu računa od koga kupuju pirotehniku, kao i da oprezno rukuju istom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova skrenulo je pažnju građanima da ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih i nestručnih lica i na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena.

MUP podseća da je Zakonom izričito zabranjena upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica, kao i prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim osobama.

Vatrometom mogu da rukuju samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdao MUP, podseća se u saopštenju ministarstva.

Povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika očekuje se povećana prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava.

Usled nepravilne upotrebe pirotehnike, može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, nastanka požara i eksplozija, uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, upozorava MUP.

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova, aktivno sprovode sve mere i aktivnosti u skladu sa zakonom, kako bi se sprečila neovlašćena prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava.

Fizička i pravna lica, koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva, biće sankcionisana u skladu sa zakonom, a pirotehnička sredstva biće im oduzeta, saopštio je MUP Srbije.

Autor: S. Antonić

'