AKTUELNO

Danas pravoslavni hrišćani slave Svetog Jakova Persijanca, a isto ime nosi i sin muzičke zvezde Seke Aleksić.

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetog Jakova Persijanca, plemića koji je živeo u Persiji na dvoru cara Izdigerda krajem četvrtog i početkom petog veka.

Foto: Wikipedia

Pošto je kod pravoslavnih vernika običaj da svako ko nosi ime nekog sveca dan kada se on proslavlja obeležava kao svoj imendan, veruje se da i ovaj dan ima posebnu važnost za muzičku zvezdu Seku Aleksić i njenog sina prvenca Jakova.Ona je ranije otkrila da je sinu dala ime po Svetom apostolu Jakovu koji se obeležava 5. novembra, a obzirom na to da se i danas proslavlja svetac koji nosi isto ime, pretpostavlja se da će pevačica na prigodan način obeležiti i današnji datum.

Seka je poznata kao neko ko pažnju i te kako posvećuje veri i duhovnom razvoju, pa često posti, na adekvatan način obeležava brojne hrišćanske praznike i obilazi hramove, pa svi veruju da i današnji dan za nju ima posebno značenje.

Foto: Instagram

Inače, na današnji dan važno je izgovoriti besedu i setiti se da niko nije bezgrešan, jer savršen čovek ne postoji - u tome, zapravo, i jeste veličina čoveka. Sveti Jakov Persijanac je, nakon greške koju je počinio kada se nakratko odreknuo hrišćanstva, zatražio oproštaj uz obećanje da će se ubuduće klanjati samo jednom Bogu, a svojim primerom pokazao je da iskrenim kajanjem čovek samo može da bude još veći.

Aleksićeva, inače, od malih nogu uči svog sina o značaju vere, pa mu je nedavno kupila brojanicu u crvenoj boji, a ovaj njen potez naišao je na oduševljenje njenih obožavalaca.

Autor: D. Tanasijević

#Hrišćanstvo

#Jakov

#Praznik

#Seka Aleksić

#pevačica

'