AKTUELNO

U saobraćajnim nesrećama smo izgubili mnoga velika imena naše muzičke scene čiji je odlazak potpuno promenio tok te vrste umetnosti.

Velike muzičke zvezde neretko mnogo vremena provode na putevima odlazeći ili vraćajući se sa višečasovnih nastupa. Često žure da se vrate svojim porodicama, ne mareći za umor. Upravo u kobnim saobraćajnim nesrećama izgubili smo neka od najvećih imena na našoj muzičkoj sceni. A njihov odlazak umnogome je uticao na promenu toka u muzičkim vodama, jer je njihov gubtiak nenadoknadiv.

1. LUIS

Jedan od najautentičnijih naših pevača kako po glasu, tako i po stasu Ljubiša Stojanović - Luis poginuo je 31.07. 2011. u teškoj saobraćanoj nesrećni koja se dogodila na 66. kilometru autoputa Beograd-Subotica, kod Feketića u 59. godini. Naime, legendarni umetnik bio je za volanom svog „krajslera“ koji se direktno sudario sa „fordom fjužn“ mađarskih registarskih oznaka, čiji vozač je, takođe, preminuo na licu mesta.

Foto: E-Stock/Milan Lučić

Luis je u praskozorje išao iz pravca Subotice ka Beogradu kada je oko 4.30 h naglo skrenuo na levu stranu i direktno uleteo u „makaze“, kobne i za njega, i za vozača „forda“. Sa pevačem u kolima bilo je još troje muzičara, ali su oni tom prrilikom zadobili lakše povrede. U trenutku sudara su spavali, te nisu mogli da razjasne zašto je do nesreće došlo. Sa vozačem „forda“ u automobilu su bili i njegova supruga i njihovo dvoje dece, koji su, takođe, bili povređeni, ali im život nije bio ugrožen.

Oba automobila, i Stojanovićev „krajsler“ i „ford fjužn“ u kojem je bila porodica iz Mađarske, toliko su bili uništeni da je pravo čudo da je neko u njima preživeo.

Iza tragično nastradale zvezde ostalo je šestoro dece, pregršt hitova i uspomene koje je ostavio brojnoj porodici, prijateljima i publici. Biće zapamćen kako po originalnosti u stvaralaštvu i jedinstvenom glasu, tako i po velikoj dobroti i humanosti. Kada bi ga neko upitao kom muzičkom pravcu pripada njegov stil pevanja, on bi odgovorio:

-To je jednostavno, to je Luisova muzik,a

2. TOŠE PROESKI

Makedonski pevač anđeoskog glasa Toše Proeski poginuo je 16. 10. 2007. godine na auto putu ka Zagrebu, na deonici koja se smatra "ukletom" jer je mnogo pogibija bilo baš na istom mestu gde je i on stradao. Imao je samo 26. godina.

Smatra se da je uzrok nesreće bio umor vozača, nepoštovanje saobraćajnih propisa i neprilagođena brzina, saopštila je tada portparolka Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nuić. Hrvatski mediji javili su tada i neproverenu informaciju, prema kojoj je vozač Georgij Georgijevski neposredno pre udesa zbog umora zaspao za upravljačem. On se zbog prebrze vožnje i nedovoljnog razmaka između vozila zabio u zadnji deo kamiona na autoputu Zagreb-Lipovac, u smeru ka Zagrebu.

Foto: Instagram.com/@toseproeski_

Desna strana džipa je bila smrskana. Tu je sedeo Toše. Njegovo sedište od siline udarca se slomilo, pevaču je u tom trenutku polomljen vratni pršljen te je na mestu ostao mrtav. Vozač se u trenutku udara trgao i naglo povukao volan ulevo, tako da je auto udario u zaštitnu ogradu autoputa. Stručnjaci su takođe utvrdili da se zaštitni vazdušni jastuci u automobilu ("folksvagen tuareg") nisu aktivirali zato što putnici nisu bili vezani pojasevima, a nije bilo ni kočenja, što je takođe pretpostavka za njihovo aktiviranje.

Iako je imao tako malo godina, iza sebe je ostavio vanvremenske hitove, svojim raskošnim glasom je sve očaravao i pokretao lavinu emocija, a mnogi su mu predviđali da će biti velika svetska zvezda.

3. ŠABAN ŠAULIĆ

Kao bomba odjeknula je vest tog jutra 17. februara 2019. godine da je poginuo kralj narodne muzike Šaban Šaulić, kako su ga mnogi oslovljavali.

Dan pre nesreće Šaban se uputio na nastup u Nemačku, otputovao je avionom sa svojim prijateljem, muzičarem Mirsadom Kerićem i kumom Slobodanom Bobanom Stojadinovićem. U avionu je sreo još nekoliko kolega: Seku Aleksić, Maju Berović, Dragana Kojića Kebu. Seka je otkrila da je Šaban u avionu sve vreme bio nasmejan i da joj je priznao da jedva čeka da se vrati kući kako bi se odmorio.

Sa koleginicom Teom Tairović, Šaban je započeo svoj poslednji nastup rečima: "Jamo, pali, idemo!". Pristuni gosti su istakli da je bio baš lepo raspoložen i da je atmosferu doveo do usijanja svojim mnogobrojnim hitovima. Nakon što je završio sa pevanjem, otišao je u hotel da se odmori, trebalo je jutarnjim letom da se vrati u Beograd.

Iz hotela, Šaban se sa prijateljem i kumom uputio kolima "seat ibica" auto-putem ka aerodromu. Na deonici puta u okolini Bilefelda, kod mesta Gitersloh, automobilom su usporili zbog situacije na putu. U tom trenutku na njih naleteo je drugi automobil i pri velikoj brzini se zakucao u njih! "Seat" se od siline udario u bankinu, a automobil je gotovo potpuno bio smrskan. Kako su pisali nemački mediji, Turčin Alsin Levent, vozač koji je upravljao putničkim vozilom koji je udario u automobil u kojem se nalazio Šaban, išao je brzinom većom od 180 kilometar na čas. Levent je bio pod dejstvom alkohola i bez vozačke dozvole je upravljao automobilom marke "mazda", koji nije u njegovom vlasništvu.

Foto: E-Stock

Dve verzije smrt

Prva verzija bila je da je Šaulić nakon saobraćajne nesreće sam izašao iz kola bez vidljivih povreda, bio svestan i govorio, ali ga lekari na licu mesta nisu razumeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo, da ga steže u grudima i da mu se stanje pogoršavalo. Pojurili su ka njemu, ubrizgali mu sredstvo za uspavljivanje, a pevač je zaspao. Ubrzo je na lice mesta stigao i helikopter koji je došao da pevača preveze što pre do najbliže bolnice. Šabana su smestili u bolnicu ''Stedischer krankenhaus'' u Bilefeldu.

Nakon što je Šaban primljen u bolnicu pojavile su se informacije da su ga reanimirali više od dva sata, međutim, pevač se više nije probudio. U medijima su se tada pojavile priče da su Šabana nehotice usmrtili lekari kada su mu dali sredstvo za uspavljivanje, pa čak i da je na njega izvršen atentat. S druge strane, nemački lekari objavili su da smatraju da je pojas u automobilu od siline udarca zategao pevača ne mestu gde je došlo do pucanja aorte, te da pevač nije izdržao i dočekao neophodnu operaciju koja bi mu spasila život

Obdukcija tela pevača i kompozitora Šabana Šaulića završena je 21. februara u Institutu za sudsku medicinu u Belefeldu, a nemačka policija saopštila je da je kralj narodne muzike preminuo od posledica teškog sudara. Na večni počinak ispraćen pesmom "Ne plači dušo".

Autor: Pink.rs