AKTUELNO

Legendarna srpska glumica Branka Veselinovic preminula je u 105. godini.

Vest da je Branka Veselinović preminula je u 105. godini rastužila je Srbiju. Kako nezvanično saznajemo, legendarna glumica biće sahranjena u Aleji zasluznih gradjana.

Predstavnici medija danas su razgovarali danas sa negovateljicom preminule Branke koja je za života bila naša najstarija srpska glumica.

- Samo 15 dana je bila u krevetu. Pre dve nedelje je išla u kuhinju i u svoju sobu. Branka je živela u svom svetu, bila je malo dementna, pričala je svoju priču, nije htela da ide nigde, u jednom trenutku kada je legla u krevet, bila je u polusnu, teško je disala, u jednom trenutku je samo sklopila ruke, pogledala me i rekla: Nećete nikome dati da me vodi. Odgovorila sam joj: Ne dam vas nikom, ja vam garantujem - rekla je njena negovateljica i nastavila:

- Preuzela sam brigu o njoj, tri puta sam dolazila ujutru, podne i uveče. Službeno sam dolazila proteklih šest godina u podne kao geronto domaćica. A ovo sam preuzela brigu da je pokrijemo komplentno jer je bila predivna.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Da podsetimo, Branka Veselinović se rodila davne 1918. godine u Novom Bečeju, a tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Bila je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Branka Veselinović je studirala Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd. Pokazivala je veliki talenat za humor i satiru.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu „Kralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978).[2] Igrala je na scenama svih beogradskih pozorišta, a u Americi je na engleskom jeziku igrala glavnu ulogu u predstavi "Majka hrabrost i njena deca". U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj „Ožalošćenoj porodici“ dobila je „Sterijinu nagradu“ 1964. godine.

Autor: