AKTUELNO

I ovog puta je uspela da šokira javnost!

Beogradska publika imala je priliku da u sredu uveče pogleda dokumentarni film „Zaceli me” („Hold me right”) koji je režirala Danijela Štajnfeld. U njemu je glumica ispričala do sada nepoznate detalje samog seksualnog napada koji je doživela od, kako je pre mesec dana navela, kolege Branislava Lečića, ali i objasnila na koji način je uspela da se izbori s traumom i da se „zaceli”.

Na početku filma Danijela objašnjava zašto je odlučila da pobegne iz Srbije.

- Muškarac koji me je silovao je jako poznat u Srbiji, zbog njegove moći i popularnosti neće biti sigurno po mene da progovorim ko je on. Time bih stavila sebe i svoju porodicu u opasnost. Tako da sam samo otišla, na početku popularnosti i razvijanja svoje karijere. Otišla sam misleći da idem u novu zemlju gde ću krenuti od početka i da nikad više neću misliti o tome. Nisam bila svesna koliku sam traumu doživela. Trebalo mi je da progovorim o svemu i mislila sam, ako učinim da se tuđe priču čuju, onda će se čuti i moja priča - rekla je Danijela, a zatim podelila video koji je snimila dan nakon silovanja.

- Prošle noći se desilo nešto užasno. Još uvek sam zbunjena i u šoku. Trebalo je da osetim da ovo smera, govorio mi je od 2010. da me želi. Ja sam njemu govorila da ja njega ne želim. Govorila sam i da nisam zainteresovana, da imam dečka, da ne želim nikakvu vezu s njim, što i jeste bilo tako - započela je Danijela, a onda ispričala i stravične trenutke samog napada:

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIĆ, PRINSTCREEN YOUTUBE/BLOOMBERG QUICKTAKE, PRINTSCREEN YOUTUBE/ HOLD ME RIGHT FILM

- Govorila sam mu da stane sve vreme, da se plašim, da ne želim to, toliko puta sam mu govorila “ne”. Saterao me je uza zid, počeo je da me mazi i pipa svuda po telu, zavukao je ruku u moje gaće. Nakon toga je sve vreme pokušavao da omalovaži šta se desilo i pravio se da je sve uredu. Kad smo se vraćali nazad, tražio je da mu pevam, i jesam. U tom trenutku više nisam bila ljudsko biće. I dalje se sećam trenutka kad sam izašla iz njegovog auta i spustila noge na zemlju. Mislila sam kako je čudesno da sam živa i da je sve gotovo.

Danijela je ispričala da je nekoliko dana nakon napada mislila da će biti dobro. Da je sve prošlost i da će moći da nastavi normalno sa životom.

- Bila sam čak euforična i potpuno poricala šta mi se dogodio. I onda mi je posle nekog vremena samo odjednom došla pred oči slika tog zida i kako je sve izgledalo. Osećala sam se kao da me siluje iznova i iznova. Flešbekovi od te noći su bili najstrašnije nešto što sam ikad doživela. Nakon toga nisam mogla da budem u kolima, da putujem, da pričam sa strancima, da idem na audicije, da pokušam da napravim karijeru Americi.

Glumica je otkrila da je prolazila kroz potpuno poricanje svega što joj se dogodilo, te da je u jednom trenutku planirala da izvrši samoubistvo.

- Odlučila sam da odem iz Njujorka u Los Anđeles, gde nisam nikoga poznavala. Bila sam razdvojena od porodice i od prijatelja u Njujorku. Moja odluka je bila da će to biti poslednja godina u mom životu. Ali ne u onom očajničkom smislu, već da je to ono kako treba sve da se završi. Ostavila sam oproštajno pismo u stanu, u kome sam napisala da me sahrane u Americi, a da moj pepeo pošalju roditeljima. Napisala sam i da mi oproste. Moja cimerka ga je našla i odmah pozvala policiju. Ja sam ih takođe odmah nazvala i pokušala da slažem kako je to lažna uzbuna, misleći da ću se izvući. Ali oni nisu verovali. Došli su u stan, videli pismo i uhapsili me - ispričala je glumica, te otkrila da je dugo planirala da nađe način na koji će dokazati ko ju je silovao.

Foto: TV Pink Printscreen/Tanjug/Tara Radovanović, Printscreen YouTube/ Hold Me Right Film

- Odlučila sam da ću naći dokaz da bi mi ljudi verovali. Da ću naći način da dođem do dokaza. Svi prijatelji su mi govorili da nema šanse da ću u tome uspeti i da je dosta vremena prošlo da bilo šta dokažem. Da ću staviti sebe u jako nesigurnu i opasnu situaciju i da nema poente da to radim, da neću dobiti ništa iz toga. Ali sam onda odlučila da ga snimim.

Na kraju filma, Danijela u razgovoru s drugim žrtvama koje su takođe doživele silovanje kaže da je uspela da se oseti slobodnom tek nakon dugog rada na sebi, ali i kada je pronašla snagu da oprosti.

- Najveći deo mog izlečenja je bio da dođem do tog mesta da mu oprostim. Shvatila sam da niko ne može da mi oduzme moć nad mojim bićem i mojim telom. Ni on, ni zlostavljanje, ni silovanje. Shvatila sam da ta priča više nema moć nada mnom i da sam je se oslobodila i zacelila. Bilo je teško zamisliti da će ovaj momenat doći, ali sam srećna što sam stigla do njega. Srećna sam da sam slobodna - zaključila je Danijela uz osmeh.

Devojke iz organizacija „Verujem ti” i „Ženska solidarnost” podržale su glumicu dolaskom na premijeru filma „Zaceli me” u Beogradu transparentom na kom je pisalo: „Verujemo Danijeli Štajnfeld”. Iako Danijela nije bila na premijeri u Beogradu, ova važna poruka je poslata svima koji su u sredu uveče došli da pogledaju ovaj dokumentarac.

Autor: M.K.