AKTUELNO

Da li bi ovo i u kom slučaju mogao biti validan dokaz protiv glumca?

Advokat Jugoslav Tintor koji zastupa oštećene devojke u slučaju profesora glume Miroslava Mike Aleksića prokomentarisao slučaj Branislava Lečića.Kako je otkrio, snimak razgovora koji je napravila Danijela Štajnfeld, a u kojem se čuje kako Lečić izgovara rečenicu: „Šta ti misliš da ja svoj k... da bih ga ponižavao, potcenjivao?“, važeći je na sudu kao dokaz.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović, Prinstcreen YouTube/Bloomberg Quicktake, Printscreen YouTube/ Hold Me Right Film

- Mislim da je predmet Mike Aleksića prekretnica na određeni način i da je veliki broj drugih devojaka koje su u nekom trenutku u prošlosti preživele traumatične događaje i tada mislile da je ispravno da ćute o tome, sada dobile ohrabrenje da prijave seksualno nasilje i otkriju identitet nasilnika - rekao je Tintor i osvrnuo se na slučaj Štajnfeldove i Lečića.

- Tužilaštvo treba da kaže šta se preuzima kao sledeći korak. Ključan dokaz je iskaz žrtve pred nadležnim organima, a oni dalje procenjuju u kojoj meri je on detaljan, logičan, životan, koliko se odnosi na period pre samog izvršenja krivičnog dela. Opis događaja i datog perioda treba da predstavlja celinu kako bi sud bio uveren u istinitost tvrdnje žrtve - kaže Tintor beogradski list i dodaje:

Foto: TV Pink Printscreen

- Pojavio se snimak njihovog razgovora koji je, pretpostavljam, ciljano objavljen kako bi potkrepio verodostojnost tvrdnje žrtve. Bitno je razgraničiti da je u ovom slučaju, kako se navodi, ona sama snimala svoj razgovor sa sagovornikom i sada to upotrebljava kao dokaz, dok je snimanje neovlašćeno onda kada to čini treće lice bez znanja onoga ko je na drugoj strani žice.

Dakle, zakon ovakav dokaz priznaje, a ukoliko se identifikuje sagovornik na drugoj strani, tada će se raspravljati pitanje pod kojim okolnostima je on njoj govorio ono što se čuje - rekao je advokat Jugoslav Tintor.

Autor: M.K.