AKTUELNO

Ove godine slave skromnije uz poštovanje svih mera!

Krsna slava je prenošenjem s kolena na koleno, sa oca na sina ili na neudatu ćerku, ostala tradicija koja se nikada nije prekinula u Srba. Najviše se slavi upravo u ovom delu godine, odnosno u novembru i decembru.

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Portal Pink.rs istraživao je šta se to nalazi na slavskim trpezama kod domaćih javnih ličnosti. Pevačica Dragica Radosavljević Cakana, koja je već proslavila slavu (Mitrovdan - 8. novembar) zajedno s unucima i porodicom, otkrila nam je u kakvim specijalitetima su oni uživali tog dana.

Foto: Pink.rs

Ja sam u krugu porodice tj. muža i mojih odraslih unuka Uroša i Dunje proslavila slavu Mitrovdan. Osim standardnog jela, normalno jagnjeće pečenje je pod obavezno. Napravila sam slavsku pogaču, sarmu, rusku salatu i belu čorbu, naravno, i kolač tj. krem-pitu. Svaka domaćica, pa i mlađa zna da napravi slavku trpezu - rekla nam je Cakana.

Foto: TV Pink Printscreen

Slavska pogača - recept:

750 g brašna, 1 kockica kvasca, 350 ml mleka, 190 ml vode, 1 jaje, 2 žumanca, 100 g rastopljenog putera, 2 kašičice šećera, 1,5 kašičica soli, testo za ukrase: oko 400 gr brašna, 1 kašika soli, voda, za premazivanje testa pre dodavanja ukrasa: 1 jaje

Foto: Pink.rs/N. Vujčić

Sarma - recept:

Velika glavica kiselog kupusa, 600 grama junećeg mlevenog mesa, 3 šolje belog pirinča, glavica belog luka, 200 grama suvih rebara, 100 grama dimljene slanine, začini: so, vegeta, aleva paprika, biber, dodaci po izboru: crni luk, rendana šargarepa, bosiljak i origano

Foto: Wikipedia.org/Vitaan26/Off-shell

Ruska salata - recept:

3 krompira, 3 mrkve, 3 kuvana jaja, 300 gr graška, 6-7 kom krastavčića, 300 gr šunke ili 1 pileći file, so, 300 gr majoneza i 200 gr pavalake

Foto: Pixabay.com

Bela čorba - recept:

600 gr pilećeg belog mesa, 2 kom šargarepe, polovina korena peršuna, 1/3 korena pašternaka, 100 gr celera, 3 srednja krompira, 1 list lovora, 2 kašičice soli, 1 kašičica mlevenog bibera, 2 kašičice vegete, 2 žumanaca, 1,5-2 dl kisele pavlake, po želji limuna i oko 1,5 l vode

Goca Božinovska proslavlja Aranđelovdan, a za naš portal ističe da se na njenoj trpezi nalaze raznovrsna jela od sarme, pečenja i predjela do raznih salata i supa.

Foto: Pink.rs

Mi slavimo Aranđelovdan. Spremam svašta uz osnovno sarme, pečenje, predjela, razne salate i supe - izjavila je Goca za Pink.rs.

Juneća supa, za nju se domaćice najčešće odlučuju kada pripremaju slave - recept:

300 g junećeg mesa bez kostiju, 2 glavice crnog luka, 2 šargarepe, celer, krompir, 2 šake pirinča, malo vegete, so i biber, malo ulja, 1 kašika brašna, peršunov list i mirođija

Foto: Pixabay.com

Ove godine pevačica Snežana Đurišić proslaviće uz poštovanje svih epidemioloških mera, kao što to rade i svi vernici. Pevačica je za naš portal istakla koliko joj je važna slava, kao i šta će se naći na njenoj trpezi.

Foto: Dejan Milićević

Slava je treći najvažniji porodični praznik posle Vaskrsa i Božića. Na dan slave se ide u crkvu i lomi slavski kolač, a na samoj trpezi su pored slavskog kolača i sveća, žito i vino, što ustvari i jesu činioci slave. Osim toga, trpezu su uvek krasila ona jela koja ukućani vole i u kojima uživaju. Ove godine ćemo poštovati epidemiološke mere, bez okupljanja, kako to čini mi se porodice praktikuju u većini, kako bi jedni druge zaštitili od eventualnog prenošenja virusa. Srećna slava svima koji slave. Čuvajmo jedni druge kako bi slavili još dugo u zdravlju i veselju - rekla nam je Snežana Đurišić.

Foto: Tanjug

Slavsko žito - recept:

500 grama pčenice belije, 400 grama kristalnog šećera, 400 grama mlevenih oraha, 2 kesice vanilin šećera, 1/2 ploda muskatnog oraščića. Priprema: Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Autor: Srđan Kuvekalović