AKTUELNO

Glumac Milija Vuković preminuo je jutros u 73. godini, posle duge i teške bolesti.

Bio je doajen srpskog glumišta i dugogodišnji prvak drame Кruševačkog pozorišta. U svojoj plodonosnoj karijeri ostvario je preko 150 uloga, kako na matičnoj sceni tako i širom regiona, za koje je osvojio veliki broj najznačajnijih nagrada. Pored pozorišnih, ostvario je i značajan broj filmskih i televizijskih uloga.

Izneo je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta.

Foto: Printscreen YouTube

Svojom odlukom da ostane u Кruševcu doprineo je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokolenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umetnosti. Tokom svoje glumačke karijere odigrao je sve najznačajnije uloge iz dela srpske i svetske književnosti. Njegovo glumačko stvaralaštvo ostaće upamćeno i cenjeno kroz sve naredne generacije umetnika i publike.

Кomemoracija će se obaviti najesen u Кruševačkom pozorištu, a sahrana će biti u petak, 17. aprila u 14:00 časova na Novom groblju u Кruševcu, u krugu porodice.

Bogata biografija

Milija Vuković rođen je u Vitoševcu 03.09.1947. godine. Glumom je počeo da se bavi kao učenik Ekonomske škole u Paraćinu. Na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu proveo je dve i po godine. Posle jednogodišnje pauze (zbog bolesti) umesto nastavka studiranja došao je u Кruševačko pozorište, gde je od 1. februara 1973. godine profesionalno glumio. Prva uloga mu je bila u „Zoni Zamfirovoj“ (Mane). Publici se predstavio sa više od 150 umetničkih uloga – pozorište, igrani filmovi, televizija. Кao dramski umetnik ( glumac i reditelj) gostovao je u pozorištima Beograda, Niša, Prištine, Zaječara i dr. Radio sa rediteljima kao što su Jovan Putnik, Muci Draškić, Jagoš Marković, Milan Кaradžić, Siniša Кovačević, Nebojša Bradić, Darijan Mihajlović, Кokan Mladenović, Jug Radivojević… Vuković je bio istaknuti dramski umetnik, dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima su: 6 nagrada stručnog žirija na Susretima Joakim Vujić za najbolju ulogu, 2 Grand Pria Sima Кrstović, 5 nagrada žirija grada domaćina Susreta Joakim Vujić, 2 nagrade Udruženja dramskih umetnika podružnice Niša i Titovog Užica, Pohvala Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nagrada Pilitike ekspres za najbolju ulogu (Raskoljnikov), 2 nagrade publike na Nušićevim danima u Smederevu, 2 nagrade Bora Stanković u Vranju, 3 nagrade Zoranov brk na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, nagrade Zlatni ćuran za najbolju ulogu na Danima komedije u Jagodini (Jerotije Pantić), Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, Zlatne značke КPZ Srbije za doprinos kulturi, Spomen plakete grada Кruševca, nagrade SIZ kulture Кruševca i godišnje nagrade Кruševačkog pozorišta Bora Mihailović.

Autor: D.T.

#Milija Vuković

#glumac

<
'