AKTUELNO

Birali su reči.

Tema intimnog odnosa između muškarca i žene je neiscrpna inspiracija za sve umetnike oduvek, a tako je i sa našim pevačima. Mnogi domaći muzičari opevali su u svojim pesmama čin gubljenja nevninosti, ali sa pažljivo biranim rečima, bez psovki i vulgarnosti.

Zabranjeno pušenje - "Probušeni dolar"

Ova grupa je u svojoj pesmi „Kako je Velika Britanija postala probušeni dolar“ pevala o mladoj devojci, koju je gradski frajer iskoristio u mraku, te joj je oduzeo nevinost i sada ona na neki način manje vredi, a stihovi koji govore o ovom činu glase: „Đulijano Pike, otrov za klinke, ženskih srca on je gospodar. Zavede je u mraku, u velikom parku, a već sutra za njom viknu probušeni dolar“.

Novi fosili - "Bilo mi je prvi put"

U ovoj pesmi kultne grupe takođe se opisuje sam čin gubljenja nevinosti i to iz ženskog ugla. Glavna junjakinja objašnjava koliko su zapravo bile lepe nespretne, neiskusne ruke kroz stihove: "Bilo mi je prvi put, samo jednom prva zora sviće. Najlepše su čiste i nespretne ruke...“.

Film - "Sećam se prvog poljupca"

Grupa Film se kroz ovu pesmu priseća svog prvog poljupca i dodira, tokom kojih je drhtao. Glavni junak priznaje da bi dao sav novac ovog sveta samo da može ponovo, bar na trenutak, da oseti taj svoj prvi put.

Mile Kitić - "Kraljica trotoara"

Folker je opevao susret sa svojom prvom devojkom, sa kojom je izgubio nevinost, ali je bio veoma iznenađen kada ju je video, jer je ona u međuvremenu postala prostitutka, odnosno kraljica trotoara: "Moja prva ljubav, moj prvi pređen most. Moja prva ljubav, moja nevinost. Moja prva ljubav, sada svetom hara, postala je kraljica trotoara.“

Vera Matović - "Prvi put"

U pesmi „Prvi put“ pevačica priznaje da se zaljubila i izgubila nevinost, a opisuje i kako je plakala i patila kada je okončala vezu s dotičnim. „Morao je biti prvi put, i ja sam ljubila. Lepo je, lepo prvi put, ja sam se zaljubila. Sve ljubavi priznajem, velike i male, al‘ su prve suze u srcu ostale“.

Zdravko Čolić - "Mađarica"

Gotovo niko ne bi poverovao da je Čola u pesmi „Mađarica“ opevao prvi seks. Našeg najpopularnijeg pevača, koji se „još nije ni brijao“ zapravo je razdevičila Mađarica - bar u strofama čije je autor Đorđe Balašević. „Nisam ni ja od kamena, kad se takla mog ramena... Ne znam da l‘ se zaljubila, kao divlja me ljubila...“

Ivan Kurtić - "Bela"

Jednu od najnovijih pesama u istoriji ove tematike otpevao je Ivan Kurtić. Glavni akter, inače mladoženja, pati što se ženi devojkom koju ne voli, pa kaže da bi više voleo da uzme onu koja mu je prirasla za srce, iako nije nevina: „Crvene su cipele, crveni ferari‘. A ti danas nisi tu, to mi sreću kvari. Eh, što nije tvoje lice ispod njenog vela, nema veze što bi bila postelja bela.“

Autor: Pink.rs

'