AKTUELNO

Po njegovom životu bi mogao da se snimi film.

Legendarni glumac Dragomir Bojanić Gidra domaćoj javnosti je najviše ostao upamćen po ulozi Žike Pavlovića u "Žikinoj dinastiji", odnosno filmskom serijalu "Lude godine". Rođen je 13. juna 1933. godine u Kragujevcu, a preminuo je 11. novembra 1993. godine u Beogradu. 

Foto: Printscreen YouTube/Serija Ex

Gidra je rano ostao bez oba roditelja, majka Novka je umrla od tuberkuloze, dok je otac Jovan, oficir srpske vojske, bio streljan.

On je u Kragujevcu pohađao srednju školu za preradu mesa, voća i povrća, a radio je i u fabrici godinu dana, kada je i počeo da se bavi glumom, koja će biti njegov životni poziv.

Kolege iz Kragujevačkog narodnog pozorišta su sakupile novac i kupile su mu odelo i kartu za Beograd gde je polagao prijemni na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Odmah je bio primljen i upao je u klasu profesora Raše Plaovića. Pošto je profesor znao da Gidra nema gde da spava, rekao je čistačicama da mu raspreme jednu ostavu za metle.

Foto: Printscreen YouTube/Najbolji Domaci Filmovi

Ubrzo su počele da se nižu uloge, a na Akademiji je Gidra upoznao svoju buduću suprugu, Ljiljanu Kontić, glumicu koja je bila dve godine starija od njega. 1966. godine Ljiljana i Gidra su se venčali, a 1970. godine su dobili kćerku Jelenu. Ljiljana i Gidra su se dva puta razvodili, ali su se mirili jer nisu mogli jedno bez drugog.

Nikola Kojo je u jednom intervjuu izjavio da ga je 1986. godine Gidra posetio dok je služio vojsku u Raškoj. Otišli su u kafanu, jeli i dao mu je novac. Rekao mu je da je došao jer je imao neke obaveze, ali to nije bilo tačno. Došao je samo zbog njega. Voleo je da ide u kafanu i bio je veliki boem koji je svuda dočekivan sa osmehom. Takođe je izjavio da je Gidra jednom bio uhapšen jer je pričao viceve o Titu. Kada su mu došli u posetu, zatekli su ga kako zabavlja policajce pričajući im te iste viceve.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Pošto je oboleo od raka jetre, mesec dana se lečio na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Umro je 11. novembra 1993. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Autor: Pink.rs

#Dragomir Bojanić Gidra

<
'