AKTUELNO

Svi su ga obožavali!

Ljubiša Samardžić Smoki, legendarni glumac, na današnji dan slavio bi svoj 83. rođendan. Ljubiša je rođen u Skoplju, u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja "Jelašnica" kod Niške Banje. Još dok je bio u gimnaziji, on je morao povremeno da radi kako bi izdržavao porodicu. Iako je prvenstveno upisao studije prava, prešao je na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat otkriven je veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, ali, u novije vreme, i u delima društvene problematike: „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, „Smrt gospodina Goluže“, „Život je lep“, „Kuća pored pruge“ i tako dalje. Naklonost publike stekao je gotovo isključivo na filmu, a kako je sam pričao, igrao je kod skoro svih jugoslovenskih reditelja. Na televiziji je nastupao relativno malo (glavne uloge u četiri televizijiske serije: „Kuda idu divlje svinje“, „Dimitirije Tucović“, „Vruć vetar“ i „Policajac sa Petlovog brda“).

Dobitnik je i Sedmojulske nagrade SR Srbije 1984. godine za glumačko ostvarenje u proteklih dvadeset pet godina, te, tadašnjeg najvišeg priznanja, Nagrade AVNOJ-a 1988. godine. Inače, ova nagrada je prvi put dodeljena jednom filmskom glumcu. Od svih jugoslovenskih glumaca najčešće je nagrađivan na pulskom festivalu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Krajem 2016. godine operisan mu je tumor na mozgu. Preminuo je posle teške bolesti, 8. septembra 2017. godine, u 81. godini. Njegove uloge, filmovi i serije koje je snimio, i dan danas ljudi rado gledaju te će, nema sumnje, ostati zauvek upamćen.

Autor: N.V.

#Ljubiša Samardžić

#glumac

'