AKTUELNO

Pevačevi veliki planovi za inostranu karijeru bili su prekinuti saobraćajnom nesrećom, koja je Balkan zavila u crno.

Jedan od najpopularnijih pevača, ne samo u Makedoniji, već i na celom Balkanu, Toše Proeski, rođen je na današnji dan, pre 36 godina.

Toše, za koga su mnogi smatrali da je jedan od najbljih vokala na ovim prostorima, rođen je 25. januara 1981. u Prilepu, a već sa 10 godina bio je primećen na raznim dečijim festivalima.

Foto: Wikipedia

Kada mu je bilo 15 godina, Toše je već učestvovao na priznatom festivalu MakFest, a sa pesmom "Srce nije kamen", stekao je ogromnu popularnost.

Svojim glasom i emotivnim pesmama potpuno je osvojio simpatije publike na Balkanum zbog čega je važio za jednog od omiljenih pevača.

Osim što je bio sjajan umetnik, Proeski se bavio i humanitarnim radom, i to kao ambasador UNICEF-a, a za sve što je uradio, 2002. godine bilo mu je uručeno priznanje Majke Tereze.

Bio je predstavnik Makedonije na Evroviziji 2004. u Istanbulu i osvojio je 14. mesto sa pesmom "Life".

Njegov poslednji album "Igra bez granica", oborio je sve rekorde prodaje i slušanosti, a planirao je i da svoju popularnost proširi i van granica Balkana.

Foto: E-stock

Tošetovi veliki planovi za inostranu karijeru bili su prekinuti saobraćajnom nesrećom, koja je Balkan zavila u crno.

Pevač je poginuo 16. oktobra 2007. godine, na autoputu A3, na putu iz Skoplja ka Zagrebu, kod mesta Nova Gradiška.

Foto: Printscreen

Automobil koji je vozio Georgij Georgijevski udario je u teretno vozilo nakon što je vozač zaspao za volanom. Menadžerka Ljiljana Petrović, koja je lakše povređena, spavala je u trenutku nesreće baš kao i Toše, ali je pevač na mestu preminuo.

Vlada Republike Makedonije poslala je specijalan helikopter koji je preneo posmrtne ostatke Tošeta Proeskog, 17. oktobar, proglašen je Danom žalosti. Toše Proeski je sahranjen u Kruševu uz najveće državne počasti.

Ostaće upamćen po hitovima "Čija si", "Pratim te", "Tajno moja", "Volim osmeh tvoj", "Ako me pogledaš u oči" i mnogim drugim.

Autor: M. Đurović

#Rođendan

#Smrt

#Toše Proeski

#pevač

'