AKTUELNO

Sa osmehom na licu se prisetio svog detinjstva.

Ivanu Golušinu, voditelju Nacionalnog dnevnika TV Pink, Božić je praznik koji rado očekuje kada prođe novogodišnja noć. Povodom praznika, šarmantni prezenter je za portal Pink.rs otkrio svoja sećanja iz detinjstva vezana za ovaj praznik, ali i podelio sa nama nekoliko običaja koji se razlikuju u odnosu na deo Srbije u kom je odrastao.

Foto: Pink.rs

Na početku je odmah priznao kako Badnje veče i Božić voli od malena i da ga smatra danom kada svi treba da oproste sebi, ali i drugima na greškama.

Još iz detinjstva pamtim da je Božić vrlo svečan i bitan datum. Tada kao dete nisam razumeš baš u potpunosti šta to znači, ali sam posle to shvatio. Božić me uvek asocira na okupljanje porodice, mir i dobro raspoloženje, pa na kraju i čak opraštanje grešaka koje sam učinio drugima. Oprostim sebi, ali i drugima. Mislim da mi je lepši od Uskrsa jer smo tada kao deca obično bili na raspustu - rekao je Ivan na pitanje šta za njega predstavlja Božić, a potom istakao zanimljivost koja postoji u njegovom rodnom kraju:

Foto: Pink.rs

Ono što je zanimljivo, a vidim da to u Srbiji ne postoji, jesu korinđaši. To je grupa dece uzrasta niže osnovne škole koji idu od kuće do kuće i skupljaju slatkiše, voće i povrće. Baš se sećam jedne pesme gde se spominje moje ime: ''Ja sam mali Iva, trčim preko njiva, njiva se rumeni, gazda se veseli.'' Korinđanje znači pevati pesmice. To postoji samo u Vojvodini. To je meni zanimljvo. Majka mi je baš jutros rekla da je spremila slatkiše i voće za korinđaše - otkrio je on zanimljvi običaj, a onda priznao da je kao mali uvek izvlačio novčić iz česnice.

Voditelj je za naš portal otkrio još jednu zanimljivost koja se tiče običaja vezanih za Božićne praznike.

Foto: Pink.rs

Kada sam bio mlađi, baka je uvek stavljala dva novčića, da se brat i ja ne ljutimo jedan na drugog. Sada je već to drugačije. Kod nas je česnica drugačija. U obliku baklave je, samo je ona suva. Slatka je - rekao je on za kraj, a onda nama i našim čitaocima poželeo srećan Božić.

Pročitaj više: CECA I DALJE NE ODOBRAVA VELJKOVO ZANIMANJE: Šta je plemenito u makljaži po glavi i telu? (VIDEO)

R.L / I. R.

#Ivan Golušin

'