AKTUELNO

Pored đačke pomoći porodicama od 20.000 dinara po detetu koju će roditelji dobiti u septembru, i ove godine su državni vrtići besplatni za svu decu, a to su samo neke opd mera rekao je Aleksandra Šapić.

- Pored đačke pomoći porodicama od 20.000 dinara po detetu koju će roditelji dobiti u septembru, i ove godine su državni vrtići besplatni za svu decu, a podigli smo subvenciju za privatne vrtiće za 5.000 dinara. Prošle godine smo kupili udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce, ove godine dajemo pomenutih 20.000 dinara za svakog đaka, krenula je i prijava po školama, kao i ponovna podela besplatnih karata za letnju sezonu na svim beogradskim bazenima - rekao je Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa grada Beograda za Javni servis Srbije.

Govoreći o socijalnim merama pomenuo je da gerontodomaćice besplatno opslužuju oko 2.400 ljudi u Beogradu.

- Pored toga, obezbedili smo personalne asistente za odrasle osobe kojima je to potrebno, obezbedili smo besplatnu uslugu ličnog pratioca za decu za invaliditetom, ukinuli smo liste čekanja i i po prvi put obezbedili da svako dete koje ima potrebu dobije pratioca, zatim uveli besplatan dnevni boravak za decu ometenu u razvoju. Dve godine zaredom smo delili novogodišnje vaučere u iznosu od 6.000 dinara, uveli smo besplatne karte za javni prevoz za srednjoškolce, penzionerima obezbedili doživotnu besplatnu kratu, a cenu karte za javni prevoz duplo smo pojeftinili. Ovo su ozbiljne socijalne mere za koje nije bilo lako obezbediti sredstva, a Grad je uspeo da obezbedi više od 120 miliona evra za socijalne mere - dodao je on.

Upitan da prokomentariše odakle novac za sve te stvari rekao je da je biti gradonačelnik i zanatska stvar, osim toga što je politička funkcija.

- Ja sam u ovom poslu 14 godina, a 10 godina sam vodio opštinu Novi Beograd, pa valjda sam nešto i naučio. Morate da znate šta je Uprava grada, morate da znate kako funkcionišu sistemi, morate da znate na koji način i kako da pravite prioritete. Da prepoznate troškove koji su možda nepotrebni, da imate i dovoljno političke hrabrosti i odvažnosti da uđete u konflikt sa mnogima, jer tu su razne interesne grupe koje favorizuju određene projekte, a vi morate da gledate šta je u interesu najvećeg broja Beograđana, a ne različitih interesnih grupa. Upravo odatle je novac koji koristimo za mnoge benefite koje obezbeđujemo Beograđanima - rekao je Šapić.