AKTUELNO

Opština Voždovac i ove godine tradicionalno, organizuje manifestaciju „Dani evropske baštine“. Tema ovogodišnje manifestacije je „Živo nasleđe“.

Opština Voždovac pozivala je građane da prisustvuju događajima i tako na lepši način saznaju mnoge pojedinosti o svom kraju, slavnim ličnostima, kao i značajnim mestima.

Program sadrži:

16. SEPTEBAR U 11 SATI IZLET NA AVALU Mesto okupljanja: 10:00 časova ispred Opštine Voždovac. Kontakt za prijavu: info@vozdovac.rs .

Napomena: Organizovan autobuski prevoz -Prijava obavezna. Obilazak obuhvata posetu Avalskog tornja, koji je ponos svih Beograđana, crkve – brvnare posvećene Svetom despotu Stefanu Lazareviću i muzeja u okviru crkvene porte sa postavkom istorijata srednjovekovnog grada Žrnova, spomenika Neznanom junaku, Mitrovićevog doma-najstarijeg sačuvanog planinarskog doma koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture i nastup KUD-a „Avalski cvet“ ispod tornja.

17. SEPTEBAR U 11 SATI OBILAZAK MUZEJA KNJIGE I PUTOVANjA I MUZEJA SRPSKE KNjIŽEVNOSTI ,,ADLIGAT“ Mesto okupljanja: 10:30 časova ispred Opštine Voždovac . Kontakt za prijavu: info@vozdovac.rs

Napomena: Organizovan autobuski prevoz – Prijava obavezna. Poseta Muzeju knjige i putovanja i srpske književnosti Udruženja „ADLIGAT“. Na više od hiljadu kvadratnih metara nalazi se 12 prostorija u kojima su izložene knjige, legati, slike i zbirke. U ovom jedinstvenom muzeju predstavljene su sve zemlje i kulture sveta putem njihovih knjiga.

Foto: Foto/GO Voždovac

23. SEPTEMBAR U 11 SATI OBILAZAK MUZEJA BANJIČKOG LOGORA I RODNE KUĆE VOJVODE STEPE STEPANOVIĆA Mesto okupljanja: 10:00 časova ispred Opštine Voždovac . Kontakt za prijavu: info@vozdovac.rs

Napomena: Organizovan autobuski prevoz – Prijava obavezna. Poseta muzejskoj postavci koja čuva uspomenu na zatočenike i žrtve Banjičkog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata. Obilazak rodne kuće vojvode Stepe Stepanovića u kojoj je on rođen 1856. godine obuhvata pregled stalne postavke o vojničkoj karijeri i obilazak prostorija kompleksa, kao i kraće upoznavanje sa najznačajnijim vojničkim i životnim aspektima njegovog života.

24. SEPTEMBAR U 11 SATI POSETA BAJFORDOVOJ ŠUMI Mesto: Bajfordova šuma Napomena: Prevoz nije organizovan, kapacitet nije ograničen. Banjička šuma, kako se drugačije zove, je spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje treće kategorije, sa velikom biološkom vrednošću. Stanište je za oko 70 vrsta ptica stanarica i selica.Obilazak šume biće organizovan uz stručno vođenje zaposlenih u JKP „Zelenilo Beograd“. Polazna tačka obilaska šume je kod objekta JKP „Zelenilo Beograd“, pored parkinga, prekoputa bazena.

Svi programi su besplatni, a za neke od njih je potrebno prethodno se prijaviti zbog ograničenog broja mesta i evidencije posetilaca. Organizatori zadržavaju pravo izmene programa i vremena održavanja programa.

Autor: