AKTUELNO

Ideja o groblju kućnih ljubimaca u Beogradu postoji toliko dugo da je nadživela mnoge kuce i mace. Prema rečima izvođača radova, sada sve teče po planu i oni će svoj posao završiti u roku. A rok za završetak radova je, kako je rekao Zdravko Kurćubić, projekt menadžer firme koja izvodi radove, za tri nedelje.

- Početak oktobra je rok za završetak radova. Svi infrastrukturni i instalacijski radovi su završeni. Izgrađene su interne saobraćajnice, parking, staze i prateći objekti. U toku je uređenje zelenih površina, ubacuje se humus tamo gde nedostaje, dodaju sadnice i počelo je ulepšavanje celokupne površine - rekao je Kurćubić.

Ukupna površina kompleksa groblja za kućne ljubimce je 15.376 kvadratnih metara i na njemu je planirano oko 850 pogrebnih mesta za kućne ljubimce, a kako se navodi, postoji dovoljno mesta za proširenje kapaciteta ukoliko i kada to bude bilo potrebno. Nalazi se na Bežanijskoj kosi u ulici Rajkovoj broj sedam.

Na groblju kućnih ljubimaca danas, nema velikih mašina jer su svi veliki radovi završeni. Radnici i radnice uglavnom čiste glavnu zgradu, a muškarci ubacuju humus, uglavnom oko drveća, a gde ga nema dovoljno. Postavljene su česme i označena mesta, odnosno, travnate površine na kojima će ubuduće počivati kućni ljubimci.

- Kada budemo završili uređenje zelenih površina , a to bi trebalo da bude gotovo za nekoliko dana, ostaje nam da pripremimo tehničku dokumentaciju za tehnički prijem izvedenih radova, a potom sledi dobijanje upotrebne dozvole - objasnio je projekt menadžer.

Odlaganje tela kućnih ljubimaca je veliki problem koji dugo postoji ne samo u Beogradu već i u čitavoj Srbiji baš zbog toga što u gradovima ne postoje mesta gde bi mogli sahraniti svog kućnog ljubimca. Zbog toga su ljudi u takvim situacijama morala da se „snalazi“, pa su groblja nastajala i u parkovima, šumama pored reka, a ne retko i u samim rekama.

Autor: