AKTUELNO

Na sednici Skupštine grada Beograda koja će se održati 14. februara odbornici će glasati za Protokol o saradnji Svetog manastira Hilandar i grada Beograda, napisao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svoj Fejzbuk profilu.

Protokol će biti prvi zvanični dokument o saradnji grada Beograda i Svetog manstira Hilandar u istoriji. Ovim Protokolom uređuje se saradnja grada Beograda sa manastirom Hilandar koji od svog osnivanja 1198. godine postoji kao samostalna monaška ustanova i kao takav predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije i ima neprocenjivu vrednost za srpsko kulturno i istorijsko nasleđe.

Obaveza Grada Beograda, kao prestonog srpskog grada, da pomaže Sveti manastih Hilandar. To je dogovoreno sa igumanom Metodijem kada je delegacija Grada Beograda posetila Sveti manastir Hilandar. Zahvalan sam pomoćniku gradonačelnika Beograda Andreji Mladenoviću na velikom trudu na pripremi ovog sporazuma.

Grad Beograd je preuzeo obavezu da izgradi depo za smeštaj istorijskih dokumenata i umetničkih dela kao i da rekonstruiše Riznicu Svetog manastara Hilandar.

Na kraju, dozvolite da budem ličan. Da ništa drugo tokom proteklih osam godina, koliko obavljam odgovorne poslove u Gradu Beogradu, nisam uradio osim što je uspostavljena saradnja Hilandara i Beograda na osnovu koje će se izgraditi depo i rekonstruisati Riznica bilo bi dovoljno.

Hvala Bogu da mi je pružio priliku da učinim nešto za Sveti manastir Hilandar.

Beograd pobeđuje!

Autor: