AKTUELNO

Dokumentarni film "Gradonačelnik" o čuvenom gradonačelniku Beograda Branku Pešiću (1922-1986) večeras ima premijeru u Kombank dvorani.

Premijeri prisustvuju scenaristkinja "Gradonačelnika" Duška Jovanić i reditelj Vuk Dapčević, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, na čiju inicijativu je film i snimljen.

- Večeras smo imali priliku da upoznamo Branka Pešića legendarnog gradonačelnika Beograda o kome skoro svaka građanka i građanin Beograda, misle da je najuspešniji gradonačelnik. I sa pravom. Večeras smo videli da je to bio čovek koji je 24 sata živeo za Beograd, koji je bio mangup, koji je znao da se izbori za Beograd, koji je živeo sa običnim ljudima, koji je rešavao probleme običnih ljudi. Voleo je svoj grad i ima viziju kako da ga razvije - izjavio je Vesić.

Tu su i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, glumac Svetislav Goncić, kao i brojne druge ličnosti iz političkog i javnog života prestonice, i građani.

- Mislim da je ovo divna priča o čoveku koji je ostavio duibok trag u Beogradu. Divno je da se sećamo tog čoveka. Time pokazujemo naše poštovanje prema njemu, ali i prema našoj prošlosti - rekao je Vesić novinarima pred projekciju.

Podsetivši da je tokom Pešićevog mandata (1964-1974) Beograd dobio most Gazelu, Terazijski tunel, palatu Beograđanka, hotel Jugoslavija, FEST, BITEF, BEMUS i drugo, Vesić je istakao da je Pešić živeo za Beograd 24 sat0 i da je znao da se izbori za grad.

Film "Gradonačelnik" finansirao je Grad Beograd, a najavljeno je da od ponedeljka počinje njegovo redovno bioskopsko prikazivanje.

Autor:

#Film Gradonačelnik

#Goran Vesić