AKTUELNO

Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, ističe da je inicijativa predsednika Aleksandra Vučića primer kako se jedan predsednik bori za svoj narod i zemlju, jer su natalitetne mere najvažnije.

Kako objašnjava, najviše pomoći se daje višečlanim porodicama. Stanisavljević ističe da je porodica u Beogradu, koja dobije treće dete, dobijala je od Republike i prestonice ukupno 1.600.000 dinara. Što je, kako dodaje, petoduplo više, od kako je izmenjen zakon.

- Mi sada pričamo o novim povećanjima, a tu vidimo politiku brige o porodici i deci - kaže Stanisavljević.

Govoreći o porodiljama, Stanisavljević ističe da one ne smeju da imaju problema sa birokratijom, ističući važnost servisa "eBeba", koja je na inicijativu Ane Brnabić ugledala svetlost dana.

- I drugi gradovi u Srbiji treba da se ugledaju na to, jer na taj način pružamo podršku - dodala je Stanisavljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Stanisavljević je za Pink govorila i o slučaju ostavljenog deteta u autobusu, koje je, na sreću, pronašao vozač autobusa, naglasivši da je važno to, što Srbija ima savesne i odgovorne vozače javnog saobraćaja.

Kako dodaje, ovo je važan apel za sve građane, koji bi, kada zateknu dete bez pratnje, odreaguju isto kao i vozač, koji je pronašao četvorogodišnje dete u autobusu.

Stanisavljević ističe, pre svega treba pozvati policiju, komunalnu miliciju ili Centar za socijalni rad.

- U ovoj situaciji vidimo kako su u najkraćem mogućem roku institucijie sistema reagovale. Policija je obavestila Centar za socijalni rad, i krenuli su sa standardnim procedurama - kaže Stanisavljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, važno je podučiti građane da je prijava ovakvihsituacija najvažnija. To može da uradi građanin, policija, komunalna milicija ili bilo ko drugi, kako bi informacija došla do Centra za socijalni rad koji neodložno izlazi na teren.

- Mi imamo posebne timove, i kada dobijemo prijavu da se neko dete našlo nezbrinuto, Centar za socijalni rad odmah izlazi na teren, gde se dete hitno zbrinjava, nakon čega se dete stavlja pod privremeno starateljstvo. Nakon toga, imamo dve solucije, traga se za roditeljima, a druga situacija je kada znamo i kada je poznato ko su roditelji. Nakon toga, utvrđuju se okolnosti zašto je dete ostavljeno, i procenjuju se roditeljski kapaciteti - dodaje Stanisavljević.

Stanisavljević dodaje da su u pitanju pomenutog slučaja bili minuti u pitanju, međutim, na sreću, sve je prošlo dobro, i dete je zdravstveno stabilnog stanja.

- Prvovremenom reakcijom nadležnih je to dete na adekvatan način zbrinuto - kaže Stanisavljević

Autor: