AKTUELNO

Odlukom o pesmi grada Beograda, koja je u junu doneta na sednici Skupštine grada, odabrana je pesma „Himna Beogradu” za zvaničnu pesmu grada Beograda, za koju je tekst napisao Tanasije Mladenović na muziku Mihovila Logara.

Predmetnom odlukom je naloženo da svi organi Grada Beograda i gradskih opština, preduzeća, ustanove i ostale organizacije čiji je osnivač Grad, odnosno Gradska opština, imaju obavezu da obezbede da se pesma grada Beograda izvodi prilikom organizovanja proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija.

Istim aktom je određeno da Centar beogradskih festivala obezbedi audio-verziju pesme grada koja će se koristiti prilikom njenog izvođenja.

Centar beogradskih festivala je snimio izvođenje pesme grada za simfonijski orkestar i hor, a po aranžmanu Damira Handanovića, v.d. direktora CEBEF-a.

Handanović je rekao da mu je pripala velika čast da uradi aranžman za "Himnu Beogradu" i da je to donirao Gradu Beogradu.

- Lepa je stvar, barem nekako da se odužim mom Beogradu. To je još jedan način da pokažemo da volimo svoj grad. U „moru” lepih pesama koje su posvećene Beogradu, ova se zaista izdvojila i možemo da budemo ponosni jer naš grad ima svoju pesmu - rekao je Handanović.

Inače, Pesma grada Beograda izvodi se posle himne Republike Srbije. Izvodi se na proslavi praznika Grada Beograda, prilikom polaganja venaca zvaničnih predstavnika Grada Beograda na groblja, grobove i druga spomen-obeležja boraca i žrtava rata, na teritoriji Grada Beograda. Prilikom proslava, svečanosti i drugih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija koje organizuje ili u čijoj organizaciji učestvuje Grad Beograd.

NA OVOM LINKU MOŽETE PREUZETI I PRESLUŠATI "Himnu Beogradu" https://www.cebef.rs/himna.wav

Tekst pesme "Himna Beogradu" glasi:

Slobodom drevni grade budi gord

digni zvezdu na svoj steg.

Da svetom tvoje slave prođe glas,

da odjekne dol i breg.

Jedinstva i bratstva sad pesmu zapoj

nek tiranin svaki tu nađe grobsvoj...

Beograde, Beograde,

ko sunce sjaš, gordi grade naš,

večno naš!

Beograde, Beograde,

ko sunce sjaš, gordi grade naš,

večno naš!

#Damir Handanović

#Himna Beogradu

#Pesma