AKTUELNO

Zbog visokih temperatura dolazi do veće potrošnje, a nenamensko korišćenje vode može da košta žestoko!

Proteklih dana zabeležene su paklene vrućine u svim delovima Srbije. Mnogi zbog toga pokušavaju da se rashlade na različite načine. Međutim, zbog iracialnog trošenja vode slede ogromne kazne.

Foto: Unsplash.com

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" navodi da je potrošnja vode trenutno 30 odsto veća od prošlogodišnjeg proseka. Iz tog preduzeća apeluju na racionalnu potrošnju vode, naglašavaju da je ona pre svega namenjena za piće i održavanje lične higijene, a ne za zalivanje bašte i punjenje bazena.

Prema rečima Jelene Pronić iz ovog preduzeća, radi se punim kapacitetom kako bi se obezbedila dovoljna količina vode za sve Beograđane, ali je neophodno da se voda troši racionalno kako bi snabdevanje ostalo stabilno.

Foto: Pixabay.com

Problem punjenje bazena

Zaposleni u vodovodu su najveću potrošnju proteklih dana zapazili u podavalskim selima i Barajevu, gde se zbog toga dešavalo da je kod potrošača u tim mestima smanjen pritisak.

“Ukoliko napunimo dva olimpijska bazena, napravićemo problem našem susedu, kome zbog toga može biti smanjen pritisak ili da potpuno ostane bez vode”, objašnjava Pronićeva i dodaje da u drugim mestima nije zabeležena takva situacija.

Kazne do 50.000 dinara

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" sprovodi kontrolu potrošnje i opominje građane koji to čine nenamenski, a komunalna milicija je tu da one koji ne poslušaju kažnjava.

Zaposleni u vodovodu navode da ukoliko se ne ispoštuje savet o namenskoj potrošnji, dalje slučaj daju komunalnoj policiji, ali dodaju da se to ne dešava baš često.

Tokom jučerašnjeg dana u Barajevu je sprovedena kontrola, dok će ona biti nastavljena i narednih dana u mestima gde je zabeležena veća potrošnja.

Kazne za fizička lica mogu biti od 10.000, a za pravna lica 50.000 dinara.