AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će spomenik osnivaču srpske srednjovekovne države Stefanu Nemanji, čiji je temelj postavljen na Savskom trgu pre dva dana biti visine od 23 metara, što je visina jedne sedmospratne zgrade.

-Spomenik treba da stigne iz Rusije, a temelji su mu takvi kao da zaista radite jednu stambenu zgradu - rekao je Vesić za Pink, dodajući da će to biti najveći spomenik u Srbiji.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je istakao, ovim spomenikom ćemo se na neki način odužiti onome koji je osnovao srednjovekovnu srpsku državu, podsetivši da se spomenik podiže na predlog predsednika države Aleksandra Vučića.

-Spomenik je trebalo da krene iz Rusije put Beograda 25. ili 26. marta, međutim zbog epidemije nije krenuo. Spomenik je završen i spakovan i očekujemo da se brzo završe između ruskih i srpskih ministarastava protokoli, i da spomenik krene ka Beogradu - rekao je zamenik gradonačelnika, dodajući da sa spomenikom dolazi i 20-ak vičnih majstora koji će raditi sa našim radnicima.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je rekao da se na Savskom trgu radi i najveća kanalizaciona crpna stanica u Beogradu.

-Radi se kompletna nadzemna i podzemna infrastruktura, ispred bolnice "Sveti Sava" nalazi se najveća crpna stanica koja je stara preko 70 godina i sada se radi kompletna nova stanica - objasnio je on i dodao da će na Savskom trgu biti zasađeno 250 novih stabala, da će biti oko 4.000 metara kvadratnih travnatih površina.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je rekao da je obnovljena i fasada gde je nekada bio ulaz u železničku stanicu i rekao da će tu biti urađen objekat posvećen kulturi, najverovatnije Muzej Nikole Tesle, a tamo gde su nekada bili peroni, rekao je da će se tu ukršatiti dve linije metroa.

Foto: TV Pink Printscreen

-Ovo će biti novi centar grada - naglasio je Vesić.

Takođe, najavio je da će kompletni radovi na Savskom trgu biti gotovi u drugoj polovini septembra.

-Ovo se radi jednom u više vekova, radimo posao koji će ostati vekovima za nama i zato je bitno da ga odradimo temeljito. Ne diže se spomenik osnivaču države svaki dan, drugi predsednici i premijeri su imali prilike to da urade, a jedino je Aleksandru Vučiću to bilo važno - rekao je Vesić, zaključivši da je ovo primer kako poštujemo istoriju i kako se Beograd menja.

#Goran Vesić

#Spomenik

#radovi

#savski trg

#stefan nemanja

'