AKTUELNO

Grad Beograd brine o našim penzionerima i za njih 173 hiljade biće podeljeni paketi, izjavio je zamenik gradonačelnika. Istakao je i da je od izuzetne važnost disciplina svakog od nas, kako bi se izbegao italijanski scenario.

Podelom paketa za 173 hiljade penzionera koji imaju primanja manja od 30 hiljada dinara i 900 paketa za starije od 65 godina koji nemaju penziju na teritoriji Beograda, grad tokom epidemije koronavirusa, najstarijim sugradanima želi da pokaže da nisu sami i da brine o njima, izjavio je zamenik gradonacelnika Goran Vesić.

On je rekao da ce Centri za socijalni rad pozivati penzionere i najavljivati im dolazak.

- Paketi će biti ostavljani ispred njihovih vrata, bez kontakta i tako će najsiromašniji penzioneri dobiti najosnovnije namirnice koje poklanjaju Grad Beograd i Privredna komora Srbije - rekao je Vesić.

On je dodao da je paket težak 8,5 kilograma i da će u njemu biti brašno, šećer, ulje, deterdžent, sapun, toalet papir, testenina i pašteta. Odgovarajući na pitanje kako se Beograd bori sa ovom epidemijom, Vesić je rekao da Beograd sprovodi mere Vlade Srbije u okviru svojih nadležnosti.

- Obustavili smo javni prevoz, što nije lako za dvomilionski grad, zatvorili ugostiteljske objekte, parkove, a delimično i javne pijace - naglasio je Vesić.

On je ukazao da je Srbija u ovoj krizi pokazala da je bolje organizovana od mnogih bogatijih država, a Beograd da je bolje organizovan od mnogih gradova.

- Najzaslužniji za to su predsednik Vučić i Vlada koji su na vreme upoznali naš narod sa tim šta nas čeka i preduzeli mere da se širenje bolesti zaustavi - rekao je Vesić.

Govoreci o volonterima, on je istakao da je Beograd grad heroja i da je ova kriza izrodila mnogo nepoznatih heroja koji čine sve da bi pomogli ljudima oko sebe. Heroji su oni koji pomažu komšijama, novinari, policajci, istakao je Vesić.

Na pitanje da li ima neke informacije o mogućnosti da budu izolovani pojedini delova Beograda, Vesić je odgovorio da je Beograd najveće zarište epidemije, pogotovo centar grada.

- Epidemiolozi smatraju da postoji mogućnost da se centar grada posebno zatvori, a to znači da se spreči mešanje ljudi iz centra grada sa drugim delovima grada kako bi se suzbila epidemija. Da li će doći do te mere zavisi od toga sta će predložiti epidemiolozi, i naši i kineski - rekao je Vesić.

On je naglasio da se sada vidi koliko su važni diplomatski kontakti predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne samo sa kineskim predsednikom, već i sa drugim svetskim liderima.

- Pogledajte samo kakvu smo pomoć dobili od Kine. Samo zahvaljujući odlučnosti predsednika Vučića i našim epidemiolozima koji predlažu svaku meru, uspeli smo za sada da izbegnemo strašni italijanski scenario. Da li će tako biti do kraja zavisi samo od nas i naše discpline. Zato, izdržimo Beograđani! - poručio je Vesić.

#Goran Vesić

'