AKTUELNO

Beograd će do 2030. sprovesti niz mera za bolje funkcionisanje saobraćaja, smanjenje emisije štetnih gasova, adekvatnu zaštitu životne sredine, kao i podsticanje ljudi da koriste javni prevoz, voze bicikle ili pešače, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Kako prenosi Beoinfo, posle radionice koju je organizovala Radna grupa za izradu plana održive urbane mobilnosti, on je podsetio na to da Beograd spada u grupu velikih gradova sa trendom povećanja broja stanovnika, ali i vozila, što ovu temu čini izuzetno važnom za srpsku prestonicu.

"Danas smo razgovarali o merama za brzo delovanje, sa čijom realizacijom možemo da počnemo nakon usvajanja plana koje se očekuje tokom tekuće godine. Reč je o kratkoročnim merama koje će građanima omogućiti brže i lakše kretanje kroz grad i koje će ih ohrabriti da menjaju navike u saobraćaju", rekao je Radojičić.

On je naveo da te mere podrazumevaju uređenje pešačkih i biciklističkih staza u okviru postojećih zelenih površina, parkova, šuma i zaštićenih područja, ali i uređenje saobraćajnih površina u bolničkim kompleksima.

Osim kratkoročnih mera koje će biti preduzete, planom se predlažu i mere za čije je sprovođenje potrebno više vremena.

"Jedan od problema s kojim se pešaci u Beogradu susreću jeste nedostatak uređenih površina za njihovo kretanje, odnosno trotoara. Planom održive urbane mobilnosti predviđaju se mere čijom će primenom to biti promenjeno", dodao je gradonačelnik.

#Zoran Radojičić

'