AKTUELNO

Grad Beograd sprovodi 43 mere protiv zagađenja vazduha u narednih pet godina, naveo je na svom Fejsbuk nalogu zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Uložićemo 6.5 milijardi evra kako bi rešili problem zagađenja. Ovaj problem postoji u gradu 50 godina i nikada nijedna vlast nije pokušala da ga reši. Ja neću da ćutim i da sakrivam problem pod tepih. Beograd će biti čist grad jer Beograđanke i Beograđani to zaslužuju!, napisao je Vesić.

Mere se, kako se navodi u videu postavljenom na Vesićevom Fejsbuk profilu, odnose na oblasti energetike, saobraćaja, zelenila, komunikacije sa građanima, industrije i komunalne higijene.

-Smanjićemo emisiju štetnih gasova, jer nećemo kupovati dizel vozila. Gradska preduzeća kupovaće samo elektro i vozila na gas. Realizovaćemo višedecenijski san Beograđana i izgraditi prve dve linije metroa. izgradnja metroa smanjiće upotrebu autobusa u gradu za 30 odsto - navodi se u videu.

U videu se još kaže da će biti raspisani teneder za javni prevoz rekama, kojim će biti povezana sva naselja od Obrenovca do Grocke i Zemuna.

-Izgradnjom dva tunela ispod grada smanjićemo saobraćaj u centru Beograda za 14 odsto. Širimo biciklističke staze po uzoru na evropske metropole i gradimo parkinge za bicikle - dodaje se u videu.

Kako se naglašava, Beograd na prvom mestu misli na ljude i daje prioritet pešačkom saobraćaju saobraćaju i zdravom načinu života, podsticajem na priključenje za centralna grejanja, dodaje se, smanjiće se broj individualnih ložišta kojih danas ima 300.000 i u tu svrhu biće proširena toplovodna i gasovodna mreža.

-Koristeći toplu vodu iz termoelektrane Obrenovac i Metangas sa deonije u Vinči samnjićemo troškove grejanja. Obnovom fasada i stolarije po najsavremenijim standardima smanjićemo gubitke energije, otvorićemo nove industrijske zone, koje će biti po kontrolom i ispunjavati sve ekološke standarde - kaže se u videu.

-Između saobraćajnih traka i na stambenim zgradama uradićemo zelene zidove, kao što smo uradili u Bulevaru Mihaila Pupina - milion stabala, to je naš cilj. Hoćemo zdraviji vazduh i lepšu prirodu za našu decu. Izgradnjom fabrike za preradu otpadnih voda zaštitićemo naše reke i smanjiti broj direktnih ispusta za 80 odsto - dodaje se.

U videu se naglašava i da će se graditi manja postrojenja i u prigradskim opštinama i delovima grada, da će konačno u Beogradu biti izgrađena i moderna deponija, kako bi se smeće pravilno i ekološki odlagalo, ali i da Beograd kreće sa recikliranjem otpada gradeći 17 novih reciklažnih centara

- U okviru projekta "Pametan grad" građani će preko aplikacije moći da pristupe mernim jedinicama i da provere stepen zagađenja. Javnost će biti redovno obaveštavana o stanju kvaliteta vazduha. Osnovaćemo tim za hitne intervencije u slučaju pogoršanja kvaliteta vazduha - napominje se.

Kako se navodi, kupovinom novih 66 cisterni, unaprediće se čišćenje ulica od asfaltne prašine za 30 odsto.

-Želimo čistiji i zeleniji Beograd! Beograđani to zaslužuju! - zaključuje se u videu.

#Goran Vesić

#Zagađenje

#mere

'