AKTUELNO

Danas je u Beogradu počela akcija ''Drvo generacije'' koja će biti realizovana u saradnju sa 185 prestoničkih osnovnih škola.

U okviru ove akcije u svim beogradskim osnovnim školama prvaci će zasaditi po drvo, a učenicima škole "Zaga Malivuk" u tome su pomogli zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Učenici prvog razreda Osnovne škole "Zaga Malivuk" u palilulskom naselju Krnjača zasadili su danas drvo, čime je počela akcija "Drvo generacije" koja za cilj ima da se kod dece razvije osećaj za očuvanjem životne sredine.

"U saradnji Grada Beograda sa školama na teritoriji prestonice od danas će svaka generacija prvaka zasaditi svoje drvo o kome će brinuti svih osam godina koliko su u osnovnoj školi, a verujem i kasnije kada odu iz osnovne škole", rekao je Vesić i dodao da veruje da će akcija "Drvo generacije" postati tradicionalna.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Istakao je da je cilj akcije da se kod dece razvije osećaj za očuvanjem životne sredine i dodao da će biti realizovana u 185 prestoničkih škola, te da će njome biti obuhvaćeno oko 17.000 dece.

"Srećan sam što počinjemo iz ove škole u kojoj je interesovanje dece za akciju toliko da i učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda traže svoje drvo i to ćemo im i omogućiti", rekao je Vesić.

Kako je pojasnio, ako škole imaju velika dvorišta deca će tu saditi drvo, a ukoliko nemaju, drvo će biti zasađeno na prvoj mogućnoj lokaciji blizu škole.

"Siguran sam da ćemo na ovaj način deci približiti osećaj da treba očuvati životnu sredinu", dodao je zamenik gradonačelnika i zahvalio svima koji su uključeni u akciju "Drvo generacije".

Foto: Tanjug/Beoinfo

Podsetio je da je oko 15 odsto teritorije Beograda pokriveno zelenilo i dodao da je cilj gradske vlasti da to bude 25 odsto, te da je ovo jedna od akcija koja treba da dovede do tog cilja.

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić zahvalio je predstavnicima Grada Beograda jer su podržali, kako je rekao, plemenitu akciju "Drvo generacije" i što sve više novca ulažu u naselja na levoj obali Dunava.

"Takođe, zahvaljujem im na tome što je budžet Opštine Palilula iz godine u godinu sve veći. Upravo iz takvog budžeta imamo mogucnost da posle 30 godina uređujemo škole, fasade, stolariju i toalete", naveo je Jovičić.

On je precizirao da je ta opština za ovu godinu izdvojila 80 miliona dinara za renoviranje škola i vrtića.

Foto: Tanjug/Beoinfo

"Naredne godine biće odvojeno i više sredstava za te namene, jer se domaćinskom politikom Grada Beograda sve više sredstava prenosi i opštinama. U saradnji sa Gradom, opštine će u budućnosti moći da sređuju i staračke domove, domove zdravlja i ambulante", dodao je Jovičić.

Direktorka Osnovne škole "Zaga Malivuk" Radmila Tošović je, u ime učenika i kolektiva, rekla da su presrećni što je ta škola prva dobila drvo generacije.

"Učenici i roditelji su presrećni ovakvom akcijom jer imaju osećaj zajedništva. Deca su stekla utisak da se, osim škole i roditelja, i šira društvena zajednica bavi njihovim vaspitanjem", dodala je ona.

#Beograd

#Goran Vesić

'