AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić ugostio je u Starom dvoru ambasadora Grčke, Jorgosa Diakofotakisa, sa kojim je razgovarao o razvoju dve prestonice i unapređenju saradnje Beograda sa grčkim gradovima.

– Naše dve zemlje i dva naroda imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, kakvim se možemo pohvaliti i na nivou gradova. Grad Beograd je otvoren za dalje unapređenje saradnje sa grčkim gradovima, pre svega u oblasti privrede, kulture, obrazovanja – rekao je Radojičić.

U razgovoru o Beogradu i Atini, zvaničnici su ocenili da se dve prestonice ubrzano razvijaju, kao i da se susreću sa sličnim izazovima, poput saobraćajnih gužvi. Gradonačelnik Radojičić se osvrnuo i na dobru saradnju sa drugim grčkim gradovima i susretima koje je imao sa gradonačelnikom Krfa, kao i sa predstavnicima Soluna. On je podsetio da je nedavno ugostio u Starom dvoru monahinje iz grčkog manastira „Sveta Lidija Filipljanka”, koje su primile više od 1.000 izbegle srpske dece 1995. godine tokom akcije „Oluja” i napravile srpsku školu, krštavale ih i odgajale. Za ovaj susret istakao je da je bio emotivan i dodao da reči ne mogu da pokažu zahvalnost za milosrđe koje su one pokazale prema srpskom narodu.

Ambasador Diakofotakis je zahvalio gradonačelniku na susretu, kao i na održavanju manifestacije „Dani Grčke u Beogradu”, koja se organizuje svake godine uz podršku Grada Beograda. Ambasador, koji je kao zamenik šefa misije u Ambasadi Grčke radio u Beogradu od 2000. do 2004. godine, istakao je da je lepo vratiti se u Beograd, kao i da su promene vidljive na svakom koraku.

– Beograd raste, dosta se promenio i izgradio, to vidimo i po Beogradu na vodi – zaključio je ambasador Grčke.

#Zoran Radojičić

'