AKTUELNO

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je blokadom zgrade Rektorata grupa studenata iz udruženja '1 od 5 miliona' prekršila nekoliko zakona.

- Nisam pravnik, ali znam da se ne sme upadati na tuđi posed, zabranjivati nekom da se bavi svojim poslom, ali nije dozvoljeno ni bavljenje politikom na fakultetu i univerzitetu - rekao je Šarčević novinarima u Beogradu.

On je dodao da studenti imaju pravo da demonstriraju, izraze svoju volju, ali da ne mogu "ući na univerzitet, koji je od nacionalnog značaja i zabraniti rad rektorskom timu".

Podseća da je rektorka UB Ivanka Popović studentima nudila kompromisno rešenje da protestuju u posebnoj prostoriji, a da omoguće zaposlenima u Rektoratu da uđu u zgradu.

On je naglasio da Ministarstvo prosvete neće preduzimati ništa što bi moglo da se tumači kao kršenje autonomije uneverziteta, ali da veruje da će ljudi koji vode univerzitet naći rešenje.

- To nisu zahtevi u vezi sa studijama, za studentski standard, to su zahtevi političke prirode. To doživljavam kao pokušaj pritiska na rektorku da ona unapred donese neke procene i izvrši pritisak na neke fakultrete - rekao je Šarčević.

Zbog blokade zgrade Rektorata studenti se suočavaju, kako je rekao, sa praktičnim problemima, jer, između ostalog, ne mogu da im se izdaju razne potvrde.

#Beograd

#Mladen Šarčević

#Rektor

#Univerzitet

'