AKTUELNO

DŽeneral Motors (GM) će ponuditi otpremninu za 18.000 kancelarijskih službenika u Sjedinjenim Američkim Državama, jer kompanija prelazi na samovozeće automobile i druge nove tehnologije, javlja američka tv mreža CNN.

Najveći američki proizvođač automobila najavio je dobrovoljni program za smanjenje zaposlenosti nakon što je upravo objavio da je ostvario visoku zaradu od 2,5 milijardi dolara u upravo završenom kvartalu.

Ponude za dobrovoljni odlazak će dobiti zaposleni sa 12 ili više godina staža u kompaniji - kojih ima oko 18.000 od ukupno 50.000 u SAD-u.

Kako navodi CNN, obično oko 10 do 15 odsto onih koji ispunjavaju uslove prihvate ponudu.

GM nije otkrio detalje o ponudi, ali po pravilu je reč o formuli u kojoj se nudi određeni iznos nedeljne platenja za svaku godinu službovanja.

Iako kompanija nije u okviru izveštaja o poslovanju pominjala otpremnine, generalna direktorka Meri Bara je investitorima rekla da GM preduzima "korake za transformaciju radne snage kako bismo obezbedili da imamo kadrove s pravim veštinama potrebnim za danas i za budućnost uz značajno unapređenje produktivnosti".

#General motors

'