AKTUELNO

Da li postoji neka kompanija kojoj Facebook nije otkrivao lične podatke korisnika?

Američki list "Njujork tajms" tvrdi da je Fejsbuk postigao dogovor o podeli podataka sa najmanje 60 kompanija, koje se bave proizvodnjom telefona i drugih uređaja, među kojima su i Epl i Amazon, što je izazvalo dodatnu zabrinutost oko toga čega se korisnici odriču kad koriste tu društvenu mrežu.

Fejsbuk negira navode medija da je pružao obimne informacije o svojim korisnicima i njihovim prijateljima trećim stranama, kao što su proizvođači telefona.

Foto: Pixabay.com

Kompanija napominje da nije saglasana sa navodima lista da joj je softver, koji je razvila pre 10 godina, pomogao da dobije pristup uređajima kao što je ajfon.

Ime Arčibong iz Fejsbuka navela je na blogu da je kompanija zadržala čvrstu kontrolu nad tehnologijom, poznatom kao aplikacioni programski interfejs (API) i da nije upoznata ni sa kakvom zloupotrebom firmi s kojima je sarađivala.

S druge strane, Njujork tajms tvrdi da je Fejsbuk dozvolio kompanijama da pristupe podacima prijatelja korisnika, bez njihovog izričitog pristanka, prenosi AP.

Foto: Pixabay.com

Prema navodima lista, pojedini prodizvođači uređaja mogli su da prikupe lične podatke tih prijatelja, iako su oni bili pod utiskom da su zabranili bilo kakvu podelu svojih podataka.

Ovo je druga afera koja potresa popularnu društvenu mrežu, nakon što je objavljeno da je kompanija za prikupljanje podataka "Kembridž analitika" koristila podatke više miliona korisnika Fejsbuka, zbog čega je direktor Fejsbuka Mark Zakerberg svedočio u američkom Kongresu i u Evropskom parlamentu.

#Facebook

#Kompanija

#Skandal

'