AKTUELNO

Australijski naučnici otkrili su da daska wc šolje ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, dok tastatura koju deli više ljudi ima 400 puta više bakterija.

U jednoj čikaškoj bolnici otkrivena je visokootporna bakterija MRSA na tastaturi, koja može da preživi 24 sata. U bolnici u Holandiji proučavali su stotinu tastatura koje se koriste i na njih 95 su pronašli streptokoke, strafilokoke i druge patogene. Ispalo je da su tastature najprljavija podloga na celom odeljenju intenzivne nege.

S obzirom na to koliko često koristimo računar i nije čudo što se prljavština taloži između dugmića. Nije retkost ni da se iznad tastature istovremeno jede i piše, kašlje i kija.

Foto: Pixabay.com

Postavlja se pitanje koliko često treba čistiti tastaturu, na koje većina mikrobiologa odgovara da je to neophodno raditi najmanje jednom nedeljno, piše jutarnji.hr. Američki lekari i medicinske sestre poručuju da se tastature dezinfikuju što češće, a pranje ruku pre i posle svakog korišćenja tastature je obavezno, naročito u sezoni kada vladaju grip i prehlade.

Ako samo vi koristite tastaturu, onda je većina bakterija vaše pa je dovoljno da je poprskate nekim dezinfekcionim sredstvom i prebrišete. Na kraju dana obavezno obrišite i vaš telefon jer se i na njemu mogu naći brojni patogeni.

Pročitajte još: Stiže novi i bolji Google Chrome! Korisnici sve zahtevniji!

#Bakterija

#Tastatura

'