AKTUELNO

Google je sa grupom operatora i proizvođača telefona rešio da redefiniše SMS standard.

Kompanija je pre godinu dana najavila da će Android Messages prihvatiti 20 ili više proizvođača originalnih delova kao zvanični Rich Communication Services klijent (RCS).

A sada se Google nalazi u finalnim fazama svog partnerstva sa proizvođačima smartfona i RCS ima i ime - Chat.

Google se nada da će Chat u potpunosti promeniti način na koji šaljemo poruke i želi da se to desi na celom svetu.

Umesto da poboljša svoju aplikaciju za poruke, Google je odlučio da ide dublje.

Kompanija se povezala sa svim velikim američkim operatorima na planeti i krenula da ih ubeđuje da prihvate RCS, tehnologiju koja bi jednog dana mogla da zameni SMS.

Foto: Pixabay.com

Chat nije aplikacija za slanje poruka, već se može posmatrati kao gomila novih funkcija unutar aplikacije kooja je već instalirana na svim Android telefonima.

Zašto je RCS dobar?

RCS je dinamičniji od SMS-a jer podržava obaveštenje da je poruka pročitana, grupne poruke i video i slike u punoj rezoluciji. U osnovi je u pitanju moderna platforma za slanje poruka na kakvu smo navikli i koristimo na društvenim mrežama, ali prebačena u ekosistem mobilnih poruka.

Doduše, RCS ima i lošu stranu - poruke nisu nekriptovane od kraja do kraja, a to može da bude problem za sve koji brinu o privatnosti i bezbednosti.

Trenutno je 55 operatora na svetu prihvatilo novi standard, kao i 11 proizvođača mobilnih uređaja, a usvojili su ga i Google i Microsoft.

Pročitajte još: Evo kako najlakše da očistite telefon, slušalice i laptop - a da ih ne uništite

#Google

#SMS

'