AKTUELNO

Kompanija Fejsbuk počela je da traži od korisnika iz EU i Kanade da dozvole tehnologiju prepoznavanja lica, kako bi se identifikovali na fotografijama i video klipovima.

Fejsbuk je već jednom počeo da traži podudaranje lica 2011. godine, ali je zaustavio taj proces, nakon protesta od strane regulatora i kampanje za zaštitu privatnosti, prenosi BBC.

Ovaj najnoviji zahtev je jedan od nekoliko opt-in dozvola, koje se uvode pred novi zakon o privatnosti podataka.

Međutim, potez se smatra i kontroverznim jer je kompanija trenutno umešana u skandal povezan sa upotrebom korisničkih podataka od strane političko konsultantske kompanije Kembridž Analitika.

- Biometrijska identifikacija i praćenje putem više milijardi fotografija na platformi pogoršava narušavanje privatnosti korisnika - izjavio je direktor britanske civilne organizacije Big Bradr voč (Big Brother Watch) Silki Karlo.

On je kazao da Fejsbuk mora da dokaže da je naučio kako da poštuje zakon.

Korisnici van EU i Kanade biće pozvani da pregledaju sličan set kontrola privatnosti u narednim mesecima, ali će biti podvrgnuti prepoznavanju lica ako se ne odazove sistemu.

Za sada, sistem za prepoznavanje lica radi tako što se svakom korisniku dođeljuje jedinstven broja, a neoznačena lica se predstavljaju na određeni način i porede u datotekama.

Kada se pronađe podudarno lice, Fejsbuk traži osobu koja objavljuje sliku i osobe koje se pojavljuju u njoj kako bi primenile relevantne oznake sa imenom.

Kako se navodi, to pomaže Fejsbuku i da predloži sklapanje novih prijateljstava.

Pročitajte još: Nemate nalog na Fejsbuku? IMAJU I VAŠE PODATKE!

#EU

#Fejsbuk

#Kanada

#lice

'