AKTUELNO

Svi smo gledali filmove čija se radnja dešava u budućnosti, u kojoj su roboti nezamenjiv deo ljudskih života. Sada, ta budućnost više ne izgleda tako daleko, a uskoro će roboti početi da rade i poslove koje mi radimo, i otimati te poslove od nas ljudi.

Zato obratite pažnju, koja su to zanimanja koja će veoma skoro početi da rade roboti, i nemojte se školovati u tom pravcu, ove diplome neće niko tražiti.

1. Računovođa – ovo zanimanje već sada u, tehnološki najrazvijenijim zemljama, polako odlazi u zaborav. Razne aplikacije već „rade“ ove poslove za obradu i plaćanje poreza i kućnih budžeta, a i manje kompanije ih koriste umesto računovođa. Čak je to sve već moguće odraditi i onlajn, čak ni aplikacija nije potrebna. Ukoliko se stvari iskomplikuju, uzimaju finansijske konsultante, po potrebi.

2. Ugostiteljstvo i turizam – zanimanja u ovim oblastima, kao što su recepcionar, turistički vodič i slične, lako mogu biti zamenjene novim tehnologijama. Već sada na nekim aerodromima postoje mesta gde se sami čekirate, a tako će uskoro biti svagde.

3. Pravni tehničar – ukoliko nije jasno, ovo je diploma koju dobijate kada završite pravno-birotehničku školu. Većinu ovih poslova već obavljaju kompjuteri, pošto popunjavanje administrativnih dokumenata i istraživanja iz tih oblasti mogu da se rade i onlajn, i nije potreban ljudski dodir. Generalno, puno poslova i obaveza iz oblasti prava, nove tehnologije mogu da obave.

Foto: Pixabay.com

4. Voditelji i novinari na televiziji i radiju – mediji se, generalno, brzo menjaju, pa tako danas, većinu informacija saznajemo sa interneta, društvenih mreža, aplikacija kojih ima za sve namene i oblasti. Televizija i radio polako zastarevaju i gube trku sa digitalnim tehnologijama. Jednostavno, informacije saznajemo na drugačije načine.

5. Farmaceut – iako možda neočekivano, i ovo zanimanje se našlo na listi onih koja će uskoro nestati. Recepte za lekove mogu ispisati i roboti, a većina apoteka u tehnološki najrazvijenijim zemljama izdaje lekove ili uzima uzorke automatizovano. Nije potreban čovek za to. Jedino još za ručno pravljenje specifičnih apotekarskih proizvoda, kao što su kreme, melemi, šamponi ima potrebe za farmaceutima, ali i to polje polako preuzimaju velike farmaceutske kompanije. Zato, ukoliko postoji interesovanje za ovakve oblasti, edukujte se za medicinska zanimanja. Zanimanje lekara će uvek biti potrebno, a i vrlo je cenjeno.

Pročitajte još: Brisanje naloga NIJE DOVOLJNO: Kada napustite ove kompanije one NEĆE obrisati vaše lične podatke!

#Posao

#Razvoj

#tehnologije

'