AKTUELNO

Većina ljudi leti sa sobom nosi flašicu vode i pri izlasku iz kola, ostaviti je tamo. Međutim, to može da bude vrlo opasno.

Iako se to na prvu čini nelogičnim jer je voda u flašici, stvar je u okruglom dizajnu, piše Reader's Digest. Flašica s vodom je poput uvećavajućeg stakla, a voda u njoj sadrži svetlost i toplotu zagrejanu do određene tačke. Tačka na sedištu na koju su zraci sunca fokusirani može da se užari do tačke paljenja, dovoljno da materijal sedišta počne da gori.

Baterijskom tehničaru Dioniju Amučasteguju upravo se to dogodilo. Snimio je i video pokazujući kako.

Sedeo je u parkiranom automobilu i jeo ručak. Odjednom je primetio dim. Kad se zagledao shvatio je da je tačno ispod flašice vode počeo da se razvija plamen.

Foto: Pixabay.com

- Bilo je dovoljno vruće da progori sedište - ispričao je.

Nije mogao da veruje da se to dogodilo pa je to uradio još jednom. Sedište mu je progorelo na dva mesta. Sva sreća, prvi put je to primetio pre nego što je nastala bilo kakva ozbiljnija šteta.

Iako flašice vode uopšte ne bi trebalo ponovo puniti vodom zbog otpuštanja hemikalija iz plastike u vodu, ako već morate da ih ostavite u kolima, onda je najbolje staviti ih ispod sedišta, gde su daleko od sunca.

#Automobil

#Flaša

#Voda

'