AKTUELNO

"Tviterove" plave oznake ponovo su postavljene uz neke medije, poznate ličnosti i druge naloge od većeg uticaja, nakon što su se mnogi korisnici usprotivili pretplatničkom sistemu.

Plava oznaka, nekada besplatni simbol autentičnosti i slave, sada mora da se plaća osam dolara mesečno, navodi "Tviter".

Vlasnici naloga koji nisu plaćali pretplatu, a imali su plavu oznaku - izgubili su je u četvrtak, pošto je vlasnik Ilon Musk primenio strategiju, nazvanu "Tviter blu", za generisanje novih prihoda, piše Srna.

Samo mali deo korisnika označenih plavim kvačicama se pretplatio - manje od pet odsto od 407.000 pogođenih profila, rekao je Trevis Braun, softverski programer iz Berlina koji prati platforme društvenih medija, prenio je AFP.

Međutim, u prethodna dva dana, brojne poznate ličnosti su dobile nazad svoje plave oznake, naizgled bez preduzete akcije, uključujući pisca Stivena Kinga, NBA šampiona Lebrona Džejmsa i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Nalozi nekih pokojnih poznatih ličnosti, poput američkog kuvara Entonija Burdena, takođe su dobili plavu kvačicu. Mnogi zvanični medijski nalozi su ponovo dobili plavu oznaku, uključujući AFP, koji se nije pretplatio na "Tviter blue".

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman, koji je prošlog jula ismejavao Maska, rekavši da ima "loše kontroliše impulsivnost", izjavio je da je njegova plava oznaka vraćena, ali da on nema ništa s tim i da "definitivno ne plaća".