AKTUELNO

Poseduju mnogo više informacija od svojih ljudskih kolega i imuni su na svaku vrstu pritiska.

Tim koji je okupio Željko Mitrović u okviru "Centra za razvoj digitalnih virtuelnih tehnologija" vredno radi na jedinstvenom projektu u Srbiji. Njihov digitalni virtuelni voditelj - koji je povezan sa veštačkom inteligencijom, pretenduje da postane brži i spretniji, čak i od svojih ljudskih kolega.

Foto: Ž.Mitrović/Instagram

Foto: Ž.Mitrović/Instagram

" Završili smo sastanak "Centra za razvoj digitalnih virtuelnih tehnologija" u okviru Pink kompanije i PR-DCa i obećao sam da ćemo za 30 dana izaći sa projektom virtuelnog voditelja. Gledali smo da li možemo algoritamski i sistemski da racionalizujemo procese da bi naš digitalni voditelj perfektno radio. Najavio sam čitavu generaciju digitalnih voditelja i sada se vodi polemika da li treba da budu humanoidi roboti ili treba da liče na realne ljude. Rekao sam da je malo glupo da se cela Srbija zaljubi u našu voditeljku koja ne postoji, ali ostatak ekipe se nije složio - tako da možda se sam izgled naše Ejmi promeni, ali to nije suština. Suština je da smo našli jako dobar model kako ćemo postojeće veštačke inteligencije konektovati sa našim digitalnim voditeljem, tako da će to biti veliko iznenađenje. Verujem da će digitalni voditelji pitati goste ono što zapravo niko ne očekuje.I nema ljutnje. To su roboti, to nisu ljudi. Niko neće moći da se ljuti na voditelje - jer to nisu ljudi, to su mašine. Digitalni voditelji biće značajno različiti od živih voditelja, prvenstveno jer će postavljati pitanja u odnosu na to što pronađu na internetu. Nekada će, predpostavljam, to biti i komično jer veštačka inteligencija još uvek nije zrela u onoj fazi koja bi nama bila potrebna, ali svakog dana napreduje i raste. Susreli smo se i sa problemom koji se zove - SRPSKI JEZIK. Blend šejperi, facijalne impresije i sam govor je značajno različit nego kada je sve to na engleskom jeziku. Ali radimo i na tome. Mislim sa verovatnoćom od 80%, da ćemo sa našim prvim digitalnim voditeljem biti spremni za nekih tridesetak dana. Iako budemo kasnili, nije ključno, jer prvi put na našim kanalima digitalni voditelji treba da se pojave u septembru mesecu. " - rekao je Mitrović.

Foto: Ž.Mitrović/Instagram

Foto: Ž.Mitrović/Instagram

Željko Mitrović, objasnio je i razliku između digitalnih voditelja i njihovih ljudskih kolega.

Foto: Ž.Mitrović/Instagram

" Biće poprilično pametni. Biće lepi i što je najvažnije neće koštati ništa - jer nemaju platu" - dodao je Mitrović.

Foto: Ž.Mitrović/Instagram

Foto: Ž.Mitrović/Instagram

Digitalna voditeljka Ejmi imaće par meseci da savlada bogatstvo srpskog jezika. Da li će je mučiti padeži, kao i sve kojima srpski jezik nije maternji ili je dovoljno veštački inteligentna - saznaćemo već u septembru.

Autor: S.P.