AKTUELNO

Hteli mi to da priznamo ili ne, naši računari i pametni telefoni nepresušan su izvor informacija o nama.

Od telefonskih brojeva, adrese, mejlova s više ili manje poverljivim poslovnim i privatnim podacima, izveštajima iz banke, a o lozinkama i korisničkim računima da ni ne govorimo. Pa ipak, na neke bi stvari trebalo da obratimo posebnu pažnju, posebno ako ne koristimo nikakav dodatni sistem zaštite.

Izveštaji iz banke i drugi finansijski dokumenti

Ako primate takve dokumente na svoju elektronsku adresu, preuzmite ih na računar i obrišite iz inboksa. U slučaju upada u vaš i-mejl račun, otežaćete hakerima pronalaženje dodatnih informacija o vama.

Kad jednom preuzmete dokumente na svoj računar ili pametni telefon, razmislite o stvaranju digitalne arhive koja nije dostupna putem interneta. Uložite u prenosni disk s mogućnošću enkripcije i sve osetljive dokumente pohranjujte na taj disk, a izbrišite s računara.

Foto: Pixabay.com

Prijave na oglase za posao

Ovo se posebno odnosi na one koji koriste službene računare i u slobodno vreme, ili su odlučili da potraže novi posao, a molbe šalju s računara na poslu.

Lični dokumenti i isprave

Digitalne kopije ličnih dokumenata mogu dobro doći ako dođe do krađe ili gubitka fizičkih dokumenata, ili ako obavljate nekakvu prijavu digitalnim putem. Međutim, ako su nezaštićene, izlažete se opasnosti od krađe identiteta.

Istorija pretraživanja

Koliko god to glupo zvučalo, neki ljudi nikad ne brišu istoriju pretraživanja na računaru. A ona skriva gomilu informacija o korisniku tog računara. Od podataka o vašem i-mejl servisu, banci, mestu rada, poslovnom i-mejlu, pa do neugodnih pretraga kojima ste se bavili u kasno doba.

Korisnička imena i lozinke

Ako već morate da zapišete lozinku ili PIN, pobrinite se da se teško pronađe, odnosno da se teško prepozna. Odaberite neki od menadžera lozinski, programa koji su specijalizovani za čuvanje lozinki, ili se poslužite nekim trikom i zapišite lozinke u dokument koji ćete nazvati drugim imenom, a lozinku sakriti u većem tekstu.

Foto: Pixabay.com

Poverljivi poslovni dokumenti

Ne bi trebalo da ih ostavljate nezaštićene na vidljivom mestu ili otvorene kad niste blizu računara. Osim toga, poverljive dokumente ne bi trebalo da šaljete putem nezaštićenih internet-veza ni putem običnog mejla. Bolje je da ih kodirate pre slanja ili da ih barem zaštitite lozinkom koju nećete zapisati u tom istom mejlu.

Poruke i računi koje sinhronizujete na različitim uređajima

Ako koristite više računara ili pametnih telefona, verovatno imate podešenu sinhronizaciju podataka među tim uređajima. Od primanja elektronskih poruka na bilo kojem uređaju koji koristite, preko sinhronizacije internet pretraživača, profila na društvenim mrežama do četova ili poruka koji se pojavljuju čim se prijavite na neki računar. Trebalo bi da razmislite o ograničavanju primanja poruka na samo jednom uređaju koji najčešće koristite. Tako ćete smanjiti mogućnost da neko neovlašćeno čita vaše poruke samo zato što ste zaboravili da ugasite aplikaciju ili da se odjavite se iz korisničkog računa.

Pročitajte još: FEJSBUK DOBIJA NOVO DUGME! Evo čemu će nam služiti! (VIDEO)

#Kompjuter

#Mobilni telefon

'