AKTUELNO

Verovatno vam to nikada nije palo na pamet, ali razlog za otvaranje vrata desnom rukom je prilično ozbiljan...

Gotovo da na svetu ne postoji vozač koji pri izlasku iz svog automobila vrata ne otvara levom rukom. Iako deluje potpuno logično, to nije dobra ideja i može, čak, da bude i opasno po život. Verovatno vam to nikada nije palo na pamet, ali razlog za otvaranje vrata desnom rukom je prilično ozbiljan.

Kada bočno parkirate automobil uz ivicu puta, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom, jer ako tako postupite glavu ćete okrenuti prema nazad pa ćete moći na vreme da vidite da li pored vas prolazi biciklista ili motociklista koga biste otvaranjem vrata mogli da oborite. A u slučaju da naiđe drugi automobil, on bi mogao da odvali vaša vrata, pa čak i da vas povredi.

Biciklista ne može da zna da će vozač baš u tom trenutku izaći iz auta, a vozač uglavnom ne gleda šta se događa na ulici iza njega već automatski otvara vrata. U pitanju su sekunde koje mogu da znače život.

Otvaranje vrata desnom rukom tera vozača da okrene gornji deo tela unazad, kada se mnogo veći deo puta nađe u njegovom vidnom polju, piše Reader's Digest.

Autor: