AKTUELNO

Legendarni Valkman, uređaj koji je obeležio detinjstvo i mladost generacija rođenih 1970-ih i 1980-ih, proslavio je 42. rođendan.

Sony Walkman pojavio se 1. jula 1979. godine, a svojim dolaskom započeo je revoluciju u načinu slušanja muzike koja traje i danas.

Prenosni kasetofon u džepu sa slušalicama doneo nam je „muziku u pokretu“ i ubrzo je postao značajan deo ukupne pop kulture i načina života mladih.

Već u leto 1980, New York Times nazvao je uređaj „najnovijim statusnim simbolom u gradu“.

Tada je prvi Walkman koštao 200 dolara. U narednim decenijama prodaja je neprekidno rasla, da bi dostigla brojku od skoro 400 miliona prodanih uređaja na kraju prve decenije 21. veka.

Sony Walkman je imao izuzetno veliki uticaj na celokupnu pop kulturu 1980-ih i deo 1990-ih.

Zahvaljujući njemu, audio kasete su prvi put nadmašile gramofonske ploče 1983. godine.

Vrhunac popularnosti Walkmana bila je decenija između 1987. i 1997.

Proizvodnja prenosnog džepnog kasetofona Sony Walkman zaustavljena je 2010. godine, ali japanski proizvođač je široko koristio ime Walkman za druge uređaje.

Tako je Sony Discman 2000. godine postao CD Walkman, nekoliko starijih modela mobilnih telefona Sony Xperia, prilagođenih za slušanje muzike, nosilo je Walkman u svom imenu.

Kultura slušanja muzike, koju je Walkman započeo osamdesetih godina, dovela je do pojave savremenih digitalnih muzičkih plejera, kao što je Appleov iPod, kao i do sve veće upotrebe pametnih telefona u ove svrhe.

#Rođendan

#valkman