AKTUELNO

Odgovor na to pitanje će neke možda iznenaditi, ali svakako da postoji minium koji računar mora da zadovolji...

Kompanija Microsoft je ove nedelje predstavila svoj novi operativni sistem Windows 11, koji donosi dosta noviteta u odnosu na svog prethodnika.

I kao što bi se to i moglo očekivati, odmah po njegovom predstavljanju brojni korisnici širom sveta su (sebi) postavili pitanje da li je njihov računar hardverski dovoljno jak da bi mogao da podrži novi Windows.

Odgovor na to pitanje će neke možda iznenaditi - Windows 11 ćete moći da instalirate i pokrenete na skoro svakom računaru koji se na tržištu pojavio u poslednjih nekoliko godina.

Iako se moglo očekivati da će Microsoft novom Windowsu omogućiti rad na slabijim mašinama, to naravno znači i da postoji određeni minimum hardverske zahtevnosti za novi operativni sistem.

Minimalna hardverska konfiguracija na kojoj će Windows 11 moći da radi "tečno" izgleda ovako:
Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

- Procesor / SoC (System on a Chip): 2 ili više jezgra; radni takt 1GHz; podržani procesori: AMD, Intel, Qualcomm

- RAM: 4GB ili više

- Hard disk / SSD / interna memorija: 64GB ili više

- Grafička kartica: kompatibilna sa DirectX 12 ili novijim

- Ekran: minimalna dijagonala 9 inča, rezolucija 720p, 8 bita po kanalu

- Sistemski firmver: UEFI

Inače, novi Windows korisnicima donosi novi Start meni, tu je i novi Snap raspored alata koji omogućava veću produktivnost, dok je sada Microsoft Teams aplikacija postala integralni deo operativnog sistema.

Microsoft je ovoga puta posebnu pažnju posvetio video igrama, koje pod "jedanaesticom" trebalo da rade brže i "tečnije".

Autor:

#Windows