AKTUELNO

Istraživači su stvorili sićušne robote za koje tvrde da su najmanji mikroelektronski roboti na svetu.

Ovi "robotići" imaju pogonski sistem koji je prvi put isproban pre desetak godina, a radi se o tome da ispuštaju dvostruki mlaz mehurića. Razvio ih je međunarodni tim naučnika, na čelu sa prof. Oliverom Šmitom sa Čemnickog tehnološkog univerziteta u Nemačkoj.

Dužina i širina ovih robota je 0,8 mm, dok su visoki celih 0,14 mm. Njima bežično može da se upravlja pomoću daljinskog, a kada prime signal, zagreva se jedna od dve polimerne cevi koje idu duž obe strane. Obe cevi koriste vodonik-peroksid i vodu.

Unutar robota je mala količina platine koja izaziva reakciju, stvarajući mehuriće kiseonika koji se izbacuju sa zadnje strane cevi da bi stvorili potisak. Robotima se upravlja levo ili desno time što se leva ili desna cev zagreje, a ukoliko nema toplote, samo idu u krug, piše sajt Slash Gear.

Tim naučnika predviđa budućnost u kojoj bi ovi mali roboti mogli da se koriste za "dostavu" lekova u neke delove ljudskog tela. Međutim, prvi korak ka tom cilju je da se pronađe neko gorivo koje se bolje "slaže" sa ljudskim organizmom od vodonik-peroksida, i upravo na tome trenutno rade.

#Robot

<
'