AKTUELNO

Ukoliko vam je potreban nov monitor, onda ste verovatno već u razmišljanjima koji bi vam najbolje odgovarao i kakav bi monitor trebalo da nabavite za sebe i svoje potrebe.

Prodaja monitora nudi jako veliki izbor među sami proizvođačima, a pored toga, svaki od proizvođača nudi bar nekoliko vrsta monitora, među kojima opet postoje podvrste.

U odnosu na to za šta su vam potrebni monitori, da li je bitno u odnosu na posao koji obavljate, te kakav i koji računar posedujete, možete uvek naći neki od onih monitora koji po specifikacijama odgovara svemu šta vam je potrebno.

Naravno, postoje osnovne i najpopularnije vrste monitora, a to su plazma, LCD i TFT monitori, među kojima postoje određene razlike, kao i prednosti i mane, koje ćemo pokušati da vam približimo kako biste odabrali monitor koji je najbolja opcija za vas.

TFT monitori

TFT monitori su monitori novije generacije, a predstavljaju vrstu LCD monitora. TFT monitori takođe poseduju tečne kristale koji se nalaze između dve staklene ploče, a pored tuga tu su filteri za boje, dva polarizaciona filtera i dva sloja za poravnanje.

Naravno, TFT monitori su odlični za sve one svakodnevne radnje, poput gledanja filmova, igranja najrazličitijih igrica, ali su dobri i za brojne poslove koji zahtevaju upotrebu računara. Jedna od mana koje mogu da predstavljaju problem jeste zatamnjenost ekrana u određenom uglu gledanja, budući da je slika predviđena na 90 stepeni.

Ali, danas već postoji monitori sa opcijom od 180 stepeni, koji pružaju dobru vidljivost iz skoro svakog ugla tako da ga bez problema možete okačiti na nosač za monitor i gledati iz bilo kog gla. Iz TFT monitora je katodna cev izbačena, tanki su, sa ravnim ekranom, prilično laki i nisu veći potrošači električne energije.

LCD monitori

LCD monitori su se pojavili nakon plazma monitora i time su uveli velike promene u svetu računara. LCD monitori imaju određen broj piksela koji su postavljeni ispred jednog ili dva svetlosna izvora, a to su uglavnom fluorescentne cevi, putem kojeg se obrazuje slika na ekranu. Uz to, tu su tečni kristali koji se pokreću pomoću određenog napona, a sami monitori rade prema principu polarizacije svetlosti.

Napravljeni su tako da obrazuju što bolju sliku u rezoliciji u kojoj su napravljeni, mada rezolucija može da se poveća, ali tada slika u velikoj meri gubi na kvalitetu. Kada je već o tome reč, ovo je definitivno vrsta monitora koja se koristi za obavljanje poslova u kojima kvalitet slike nije od presudnog značaja, jer u tom smislu nije na najboljem mogućem nivou.

Plazma monitori

Iako su u jednom trenutku predstavljali veliku revoluciju u tehnološkom smislu, plazma monitori su danas ipak na izmaku svih snaga, pa se slabije proizvode, a i slabije kupuju. Po statistikama, tek svaki deseti kupljeni monitor je plazma, a te brojke se vrlo brzo menjaju i ne idu u korist ovoj vrsti monitora.

Plazma monitori imaju piksele tako obrazovane da svaki piksel ima svoju fluorescentnu cev, tako da ih jedan plazma monitor ima preko milion, za razliku od LCD monitora koji ima jednu do dve. Iako je kvalitet slike zadovoljavajući za neke osnovne potrebe, plazma monitori ne mogu odgovoriti potreba nešto zahtevnijih poslova, a i spadaju u vrstu monitora koji troše najviše električne energije.

#Monitori

#kupovina

'