AKTUELNO

Volkswagen grupa demantovala je navode medija da taj auto-gigant razmatra prodaju italijanskog proizvođača supersportskih automobila.

Proteklog vikenda Blumberg je najavio mogućnost da VW grupa proda Lamborghini ili da sa njegovim akcijama izađe na berzu. Isti izvor je naveo da se nemački automobilski koncern zbog toga sprema da izdvoji Lamborghini u posebnu kompaniju.

Volkswagen se, prema pisanju Blumberga, na taj korak odlučio kako bi oslobodio dodatna sredstva koja bi iskoristio za dalji razvoj i masovnu proizvodnju električnih automobila. Kako je navedeno, nemački auto-gigant želi da se dodatno fokusira na tri brenda u svom vlasništvu – na Volkswagen, Porsche i Audi.

U međuvremenu, oglasio se i portparol Volkswagena, koji je za Rojters demantovao navode Blumberga. On je izjavio da "ne postoje planovi za prodaju Lamborghinija ili izlazak na berzu i da su spekulacije u vezi s tim neutemeljene".

Iako je VW demantovao izveštaj, to ipak ne znači da je nemoguće da se Lamborghini u budućnosti može prodati ili izdvojiti u zasebnu kompaniju radi izlaska na berzu. Podsećamo da je FIAT-Chrylsler (FCA) pre nekoliko godina ponudio akcije Ferrarija na berzi, pa je vrednost kompanije iz Maranela u međuvremenu znatno porasla.

Lamborghinijeva vrednost nedavno je skočila na 11 milijardi dolara, a analitičari tvrde da je ovaj proizvođač dobar kandidat za početnu javnu ponudu na berzi, posebno zbog rastućih prodajnih rezultata, najviše zahvaljujući SUV-u Urus.

#Automobil

'