AKTUELNO

Facebook se sprema da počne da plaća svojim korisnicima koji budu dopustili toj društvenoj mreži da prati njihovo korišćenje telefona.

Za to će biti zadužena nova aplikacija Study, koja će pratiti instaliranje svih ostalih aplikacija na telefonu korisnika, vreme koje korisnik provodi u korišćenju te aplikacije, zemlju u kojoj se korisnici nalaze, kao i dodatne podatke aplikacija koji bi mogli da otkriju koje specifične mogućnosti se koriste.

Facebook tvrdi da neće imati uvid u specifičan sadržaj, kao što su poruke, šifre i internet stranice koje korisnici posećuju.

Aplikacija Study se pojavila nekoliko meseci nakon što je prethodna aplikacija za praćenje korisnika i istraživanje - Facebook Research, ugašena zbog kontroverzi. Aplikacija je bila promovisana među tinejdžerima, a na iPhoneu se oslanjala na poseban sertifikat koji joj omogućava da zaobiđe App Store i da ima dublji pristup telefonu i tako prekrši Appleova pravila. Zato je u januaru ukinuta.

Pokretanje aplikacije Study pokazuje da Facebook smatra da su mu potrebni podaci o tome kako ljudi koriste mobilne telefone, kao i da je ta kompanija ponešto naučila iz prethodne kontroverzne situacije.

Aplikacija Study će biti dostupna samo starijima od 18 godina i samo za uređaje sa Androidom. Svaki korisnik će moći da odobri aplikaciji dublji pristup, a ona će prikazivati niz informacija kojima će opisivati koje podatke skuplja i kako će biti korišćeni.

Uzrast korisnika će biti proveravan pomoću njihovih profila na Facebooku, a svi učesnici će morati da imaju PayPal račun kako bi bili plaćeni. Za dobijanje tog računa osoba mora biti starija od 18 godina.

Koliko će Facebook plaćati korisnicima, za sada nije poznato. Aplikacija će u početku biti dostupna u SAD-u i Indiji, i to samo korisnicima koji dobiju pozivnicu.

#Društvene mreže

#Fejsbuk

'